“No es tracta només de migrants”

El 29 de setembre se celebra la Jornada Mundial del Migrant i Refugiat. És un dia on la comunitat eclesial pretén ser veu i testimoni del patiment de milions de persones que es veuen obligades a deixar casa seva, família, feina, amistats… per emprendre un llarg camí incert amb un únic objectiu: un futur per viure.

El papa Francesc ens interpel·la en aquesta Jornada Mundial amb un missatge molt revelador No es tracta només de migrants. A la nostra societat veiem normal parlar de la immigració en termes de globalitat i de forma impersonal, com un “problema” que és aliè a nosaltres, una cosa que ens arriba més enllà de les nostres fronteres i, per tant, tendim a pensar que no va amb nosaltres.

La realitat és que ens neguem a veure que del que estem parlant és de la vida de milers i milers de persones. Persones les vides de les quals depenen, fins i tot, de la decisió que la Unió Europea decideixi anar al rescat d’una embarcació que s’enfonsa al mar Mediterrani amb persones, famílies, homes i dones, nens i nenes.

El Papa ens obre els ulls a aquesta realitat. No es tracta només de migrants, es tracta de nosaltres, de les nostres pors; por a l’altre, als exclosos, als marginats… a totes aquelles persones que deixem al marge.
Es tracta de la nostra humanitat, de la caritat, de posar els últims els primers. Però la por ens impedeix sortir a l’encontre dels nostres germans, vinguin d’on vinguin. Ens encapsula i acaba per aïllar-nos.

Tendim a generar més prejudicis negatius i a instal·lar-nos en allò que el Papa denomina la cultura dels descartats. Si la persona no s’ajusta als patrons socials, mentals o físics que imposa la nostra suposada societat del benestar, qui no respon a l’estereotip establert tendeix a ser apartat, marginat i, definitivament, exclòs.

Malauradament, assistim a un rebuig progressiu a les nostres societats occidentals cap a les persones que provenen de determinats continents o països, de cultures o confessions religioses diferents.
Alguns mitjans de comunicació i líders polítics, tant a Espanya com a Europa, fomenten els discursos de l’odi cap als estrangers. S’escuden en una falsa salvaguarda de les nostres fronteres, el nostre territori, cultura, religió i, fins i tot, del nostre nivell econòmic. Se serveixen dels estrangers per fer-los culpables del decreixement econòmic, la manca de feina i, fins i tot, de la mala gestió dels serveis públics.

Davant d’aquesta situació el papa Francesc ens convida a sumar-nos a la resposta que l’Església planteja davant del repte que suposen les migracions del segle XXI i el seu impacte en la nostra societat. Una estratègia que el Papa ens convida a seguir i que es resumeix en quatre verbs: acollir, protegir, promoure i integrar.

Càritas diocesana de Lleida
treballa des de fa anys en favor de totes les persones migrants i persones refugiades que arriben a la nostra diòcesi, acollint, escoltant i acompanyant en els seus projectes nous.

Els fa sentir que formen part de la nostra comunitat, promovent-ne el desenvolupament com a persones i com a nous ciutadans. Defensant els seus drets allà on els són presos i denunciant els abusos de les polítiques migratòries espanyoles i europees que releguen l’immigrant a una mera mercaderia de mà d’obra, prenent-li els seus drets i convertint persones en éssers invisibles per a la nostra societat.

El nostre compromís, però, també està amb la nostra societat d’acollida, les nostres comunitats, parròquies, institucions religioses, voluntaris i voluntàries. Sabem que únicament amb l’ajuda de totes i tots podem posar en marxa l’estratègia que ens planteja el papa Francesc: SORTIR A L’ENCONTRE.

És precisament en aquest Dia Mundial del Migrant i Refugiat en el qual ens trobem les persones que acollim i les persones que arriben d’altres països.
Des de Càritas diocesana de Lleida volem agrair a totes les persones (migrants i no migrants) que participen d’aquest projecte comú el seu compromís i constància. I, alhora, us convidem a sortir a l’encontre i gaudir de les activitats que, amb motiu d’aquest dia, organitzem a Càritas diocesana de Lleida.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!