Se celebra aquest 24 de gener el Diumenge de la Paraula, coincidint amb l’inici de la tercera setmana del temps durant l’any. Va ser l’any passat quan el Papa Francesc va establir una jornada pensada perquè els cristians, oberts a tota la societat, promocionin la centralitat de la Sagrada Escriptura com la gran font de la vivència de la fe en el món. Coincidint amb aquesta jornada, comença a Catalunya la V Setmana de la Bíblia, uns dies d’activitat centrada en aquest llibre de referència per a la nostra història i per a la visió de Déu, de la humanitat i de la creació. En aquest any marcat per la pandèmia, es podran seguir els actes a través del web. Una de les propostes és una reflexió que el vicari general dels carmelites descalços, Agustí Borrell ofereix dilluns 25 de gener sobre les possibilitats de “llegir l’evangeli de Marc en temps de pandèmia”. Aquesta és una de les convocatòries telemàtiques en diferit. La Setmana de la Bíblia està patrocinada per la Conferència Episcopal Tarraconense i organitzada per l’Associació Bíblica de Catalunya, l’Abadia de Montserrat, l’Editorial Claret, el Centre de Pastoral Litúrgica, Ràdio Estel i Catalunya Cristiana. Agustí Borrell ha explicat, en una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat, alguns aspectes de la reflexió que ofereix aquest dilluns a les 18.00 hores.
Què ens pot oferir un text senzill i directe com l’evangeli de Marc en un temps de crisi i incerteses?
El meu punt de partida és que no hi ha cap situació que vivim, encara que sigui molt dura o difícil, que ens pugui apartar de Déu i la seva Paraula, que és el mitjà que ens acompanya, ens dona llum i ens transmet força en qualsevol moment. Concretament faré una reflexió sobre algunes escenes d’aquest evangeli per mostrar que, si les llegim des de la situació actual, ens pot il·luminar i invitar a afrontar les situacions de la vida, en aquest cas la pandèmia, amb la mirada i la confiança posada en el mateix Déu, en qui segur que trobarem força i esperança.
Alguns, des de l’allunyament de la fe o des de la indiferència, poden recuperar la creença en Déu durant la pandèmia. Però també pot sorgir la decepció forta o el cansament. Quina visió creu que pot predominar?
La temptació del desànim sempre hi és, davant de situacions difícils. Les podem viure, però, com una oportunitat i un estímul, anant-hi més a fons. Potser ens acostumem de vegades que les coses vagin bé o tranquil·les i còmodes, i ens creiem que ho tenim tot dominat. En canvi, situacions com ara la pandèmia ens fan veure la nostra feblesa, la fragilitat. Aleshores és quan podem trobar una resposta molt més profunda i més sòlida, que és la que ens ve de la Paraula de Déu. Precisament l’evangeli de Marc està molt orientat cap a la creu, on Crist assumeix la feblesa humana i pateix el rebuig, la persecució iel sofrime nt. A partir d’aquí, es revela la seva identitat de fill de Déu, a partir de la qual ell porta la vida, però passant pel sofriment.
Agustí Borrell viu a Roma des de l’any 2016, arran de ser nomenat vicari general de l’Orde del Carmel Descalç. Quan el tornarem a veure novament a Catalunya?
No ho sé. Amb la situació de la pandèmia, hem hagut de perllongar indefinidament el temps en aquest càrrec, i no tenim clar quan es faran els relleus.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest divendres 22 de gener