“No són invasors, només són éssers humans que malden per arribar a Europa fugint de guerres actives (57 al món, 30 a l’Àfrica) i de fams, agreujades per les conseqüències de la guerra a Ucraïna, la sequera i les plagues provocades pel canvi climàtic”.
Així de contundent s’ha mostrat la Subcomissió Episcopal per a les Migracions i la Mobilitat Humana de la Conferència Episcopal Espanyola arran dels fets succeïts el 24 de juny al cantó marroquí de la tanca de Melilla, en què han mort almenys 23 migrants que volien passar a Espanya. També hi ha ferits entre les forces de seguretat marroquines i espanyoles.
“Davant d’aquest drama humanitari proposem evitar fer un ús partidista i demagògic del complex desafiament de les migracions, i analitzar aquest drama humanitari des de les claus que ens ofereix la Doctrina Social de l’Església”, llegim a la nota de la Subcomissió presidida per Mons. Juan Carlos Elizalde.
En aquest sentit, els bisbes responsables de la Subcomissió per a les Migracions recorden que cal “humanitzar i implementar noves polítiques migratòries que tinguin en compte la gravetat de la pressió migratòria”, i que la prioritat ha de ser sempre “salvar vides, acollir i protegir les persones migrades”.
I prossegueixen: “Necessitem una migració ordenada a través de vies legals i segures, així com fomentar la col·laboració al desenvolupament amb els països que pateixen guerres, conflictes i fams. L’externalització i militarització de les fronteres per si sola no posarà fi als problemes i les causes que provoquen la mobilitat de milions de persones migrades, refugiades o desplaçades del món”.
De la seva banda, Mons. Luis Argüello, arquebisbe electe de Valladolid i secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, ha recordat al seu compte de Twitter la dignitat de tota vida humana: “No podem restar indiferents davant la mort de migrants que fugen de la fam, la persecució, la guerra o són emprats com a eina de pressió política. Tota vida humana és digna“