UN NOU LLINDAR 
La resposta insubstituïble de l’amor
Sebastià 29/01/2019

Potser coneixem persones que han passat o passen per la dura experiència de no ser correspostes en l’amor. Davant d’això, potser es demanen: per què he de seguir estimant si jo no em sent estimat/ada? No sols fa de mal respondre sense explicar-s’ho, sinó perquè costa manifestar l’afecte al qui te l’ha negat. Tanmateix, per sortir d’aquest atzucac, hi ha un camí de solució, que és sobreposar-se a un mateix i fer el pas valent de la iniciativa en l’amor. Malgrat tot, caldrà estimar de nou, intentar-ho sempre sense defallir. És el camí de la fidelitat.

«Tot i ser rebutjat pels seus, Jesús no desisteix de la missió d’anunciar la Bona Nova als pobres, d’alliberar els captius, de proclamar l’amor i el perdó de part de Déu.»

Què fer, però, quan les relacions humanes es refreden i, allà on hi ha hagut amor, ara només hi ha venjança i odi? La relació interpersonal és un misteri de mal desxifrar. Per què són perseguides les persones justes i menyspreades les persones bones? Per què hi ha qui s’alegra fent sofrir els altres? Per què el temps destinat a fer el bé, és mal utilitzat per fer el mal? La qualitat humana es va autodestruint lentament, quan de fet tot podria anar tan bé!

Hi ha persones, ho sabem bé, honrades i coherents, que incomoden els qui s’han atribuït el «privilegi» de convertir-se en jutges dels altres, encara que facin seves i repeteixin de memòria les paraules de Jesús «no jutgeu i no sereu jutjats, no condemneu i no sereu condemnats». Jesús va provocar aquesta incomoditat als acomodats, als qui havien posat tota la confiança en la llei i no en l’amor. Per això, posa la persona com a primer valor, i l’amor, per damunt de tot. La novetat de Jesús serà superar les barreres que provenen de la religió establerta, i així, obrir les portes de l’esperada salvació.

És la resposta insubstituïble de l’amor que fa que es passi de l’admiració per qui és Jesús al seu seguiment incondicional; de la incomoditat que provoquen les seves paraules a la professió de fe; del rebuig que origina el seu amor radical envers els pobres a convertir-se en el seu màxim col·laborador i defensor. Tot i ser rebutjat pels seus, Jesús no desisteix de la missió d’anunciar la Bona Nova als pobres, d’alliberar els captius, de proclamar l’amor i el perdó de part de Déu. Així ens ensenya a rebre el seu amor, i, al mateix temps, ens convida a tenir la iniciativa per donar-lo.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe de Mallorca

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET