OPINIÓ 
Màxima tensió
En els vora 40 anys de la meva estada a Terra Santa, no he viscut una situació tan dura, tensa i perillosa com la d’aquests dies
Joan Maria Vernet 17/05/2021

En els vora 40 anys de la meva estada a Terra Santa, no he viscut una situació tan dura, tensa i perillosa com la d’aquests darrers dies amb els seriosos enfrontaments entre jueus i àrabs a Israel i la zona de Gaza, amb el trist balanç de 192 àrabs morts i 10 jueus (17-V-21), amb innombrables ferits i moltes destruccions, amb un pànic general per tota la regió provocat per centenars de míssils llençats d’un país a l’altre amb clara possibilitat d’arribar a Tel Aviv i a l’aeroport. Era estremidor sentir la sirena de bombardeig a Jerusalem.

Una sèrie de situacions conflictives s’han acumulat darrerament al país: fi del govern de Netanyahu amb un descontent i desencís general, atmosfera pessimista després de la tragèdia del mont Meron, on moriren 45 jueus ultra ortodoxos, darrers dies del mes de Ramadà, entrada massiva de soldats israelians a l’esplanada del Temple, amenaça d’expulsió de més de 30 famílies d’un barri àrab de Jerusalem, la celebració de l’anomenat “Dia de Jerusalem”, manifestació ultradretana humiliant per als palestins, on milers de joves jueus entren amb banderes israelianes i recorren els carrers de la ciutat vella, àrab, fins al Mur de les Lamentacions, per indicar que ells, i només ells, són els amos de la ciutat.

Una conseqüència d’un problema no resolt o mal resolt entre Israel i Palestina, en què l’odi, la divisió, la frustració i la injustícia s’han radicat conservant energies i ànims de revenja i de destrucció.

Com acabarà aquest malson? Es descarta una guerra, com la del 2014 entre Israel i Gaza (els dos estats estan esgotats) però s’ha detectat una perillosa continuació de la tensió a les ciutats mixtes, és a dir, habitades per jueus i àrabs, com Lod, Ramle, Acre, Bat Yam… on s’ha esvaït el mite que havia creat Netanyahu que els àrabs-israelians el que busquen primàriament és llur propi benestar i riquesa. Ara s’ha vist que més enllà de l’economia i la prosperitat, resten ben vius els sentiments de raça, de religió, de drets humans i de dignitat pròpia. Ha explotat una confrontació entre les dues comunitats, jueva i àrab, on la divisió, els atacs, la desconfiança, el recel i l’odi es manifesten pels carrers, cremant sinagogues, cotxes, restaurants, arribant a enfrontament personals i deixant una llarga sèrie de ferits amb una atmosfera de divisió, d’inseguretat i d’odi que costarà reconduir a la normalitat.

Es vol absolutament una ràpida, imparcial i decisiva intervenció de les Nacions Unides.

 

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET