EDITORIAL 
El cor d’Europa
Mn. Miquel Ramón Fuentes, director 21/09/2021

La carta encíclica Slavorum apostoli de sant Joan Pau II ens va recordar al seu moment la importància de l’evangelització que els germans sant Ciril i sant Metodi van portar a terme als pobles eslaus al segle IX. Van establir l’alfabet ciríl·lic per posar per escrit els textos per a la celebració de la fe en llengua paleoeslava. De seguida va ser acceptat i utilitzat per la societat. El papa Wojtyla els va proclamar patrons d’Europa. La seva vida i la seva missió de propagar l’Evangeli han nodrit les arrels cristianes del nostre continent. Gràcies a ells la fe va poder dibuixar el llegat espiritual i cultural que ha configurat la nostra societat.

El papa Francesc ha viatjat al cor d’Europa, a Hongria i Eslovàquia. Es tracta d’un viatge que té moltes connotacions i lectures possibles, però el més important és que ha estat un viatge apostòlic, un pelegrinatge, una trobada espiritual. Els catòlics d’aquests països han sofert persecució i martiri; i el que ara necessiten és que el Successor de Pere els confirmi en la fe.

Francesc ha utilitzat una imatge molt suggeridora: la creu, ben arrelada, amb els braços oberts per acollir l’altre. La identitat i l’obertura a la diversitat. No pot existir l’una sense l’altra. La nostra mentalitat postmoderna tendeix a desdibuixar els extrems, la polaritat a la qual el Papa fa referència citant Romano Guardini. La complexitat no es pot resoldre de manera senzilla i reduccionista; sempre cal diàleg i comprensió de tots els factors en joc. Només partint del que som, podem enriquir-nos mútuament en la relació amb l’altre.

L’afany secularitzador de la nostra època s’ha trobat amb els pobles eslaus fidels a Crist. Ens mostren que la fe en Déu no és un menys ni una cosa passada de moda. Testimonien que la tasca iniciada per aquells dos germans al segle IX continua donant fruit. Es tracta d’un missatge molt actual, que ha travessat els segles de la història i que ha donat vigor i vitalitat a moltes generacions de cristians.

Les arrels cristianes dels països d’Europa de l’Est sembla que són més profundes i vitals que les nostres. La fe ha teixit una societat en la qual el cristianisme forma part fonamental de la vida comuna. Sempre hem estat disposats a abraçar l’altre, a acollir-lo, a ajudar-lo a integrar-se en la nostra cultura. Potser ara toca ser abraçats pels que tenen una fe ferma i forta; i així poder revitalitzar novament a casa nostra les arrels cristianes que hem deixat assecar.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET