El papa Francesc demana en el seu missatge per al Temps de la Creació 2022 a les grans corporacions extractives que “deixin de destruir els boscos, aiguamolls i muntanyes, deixin de contaminar els rius i els mars, deixin d’intoxicar els pobles i els aliments”.
Escolta la veu de la creació és el tema i la invitació del Temps de la Creació d’enguany. Així comença el missatge del Papa per a aquest període ecumènic que, recorda, va de l’1 de setembre al 4 d’octubre, acabant amb la festa de Sant Francesc d’Assís.
El Pontífex assegura que “és un moment especial perquè tots els cristians preguem i cuidem plegats la nostra casa comuna“, i subratlla que aquest temps, inspirat originalment pel patriarcat ecumènic de Constantinoble, “és una oportunitat per conrear la nostra ‘conversió ecològica’“.
“Si aprenem a escoltar-la, notem una mena de dissonància en la veu de la creació. D’una banda, és un cant dolç que lloa el nostre estimat Creador; de l’altra, és un crit amarg que es queixa del nostre maltractament humà”
Francesc considera que el cant dolç de la creació va acompanyat d’un crit amarg, “o més aviat, d’un cor de clams amargs”.
En primer lloc, diu que és la “germana mare terra la que clama”, que “a mercè dels nostres excessos consumistes, ella gemega i ens suplica que aturem els nostres abusos i la seva destrucció”.
En segon lloc, expressa també que”«són els més pobres entre nosaltres els que criden”, els quals, “exposats a la crisi climàtica, els pobres són els que més pateixen l’impacte de les sequeres, les inundacions, els huracans i les onades de calor, que continuen sent cada vegada mes intensos i freqüents”.
També criden, adverteix Francesc, “els nostres germans i germanes dels pobles nadius” i assenyala que, a causa dels interessos econòmics depredadors, els territoris ancestrals dels pobles originaris són envaïts i devastats per tot arreu.
En escoltar aquests crits amargs, el Papa urgeix al penediment i al canvi dels estils de vida i els sistemes perjudicials. Alhora, observa l’estat de degradació de la nostra casa comuna que, considera, “mereix la mateixa atenció que altres reptes globals com les greus crisis sanitàries i els conflictes bèl·lics”.
Després, s’atura en el compromís de les persones de fe,”d’actuar, en el nostre comportament diari, en consonància amb aquesta necessitat de conversió, que no és només individual”.
El Papa al·ludeix, a més, a la cimera COP27 sobre el clima, que se celebrarà a Egipte el novembre del 2022, i la qualifica de la propera oportunitat per impulsar junts una aplicació efectiva de l’Acord de París.
Francesc insisteix en la necessitat de “convertir els models de consum i producció, així com els estils de vida, en una direcció més respectuosa amb la creació i amb el desenvolupament humà integral de tots els pobles presents i futurs; un desenvolupament fonamentat en la responsabilitat, en la prudència/precaució, en la solidaritat i la preocupació pels pobres i les generacions futures”. Per a ell, “la transició que suposa aquesta conversió no pot deixar de banda les exigències de la justícia, especialment per als treballadors més afectats per l’impacte del canvi climàtic”.
“Estem arribant a un punt de trencament. En aquest Temps de la Creació, preguem perquè les cimeres COP27 i COP15 puguin unir la família humana, per afrontar amb decisió la doble crisi del clima i la reducció de la biodiversitat”