Un dels actes més rellevants de la 19a Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya va tenir lloc el dimarts 29 de novembre a la basílica de la Sagrada Família. S’hi van lliurar el 5è premi de Cinema Espiritual i el 1r premi del Concurs de Treballs Audiovisuals sobre l’Espiritualitat i el Fet Religiós. Els guardons són reproduccions, respectivament, de l’estel de Betlem i de la tortuga de la base de la columna de Maria de la façana del Naixement del temple de la Sagrada Família.
El premi de Cinema Espiritual, instituït l’any 2018, es va atorgar al cineasta Imanol Uribe per la seva aportació a la construcció de la pau en temps difícils (El proceso de Burgos, La muerte de Mikel, Días contados o Lejos del mar), pel seu apropament a les persones vulnerables com els immigrants (Bwana) i per la seva defensa de les víctimes de les dictadures (Miel de naranjas i Llegaron de noche).
Enguany es concedia un nou guardó, que té com a objectiu donar a conèixer el treball d’estudiants d’escoles de cinema o de comunicació audiovisual. La primera edició del premi Concurs de Treballs Audiovisuals sobre l’Espiritualitat i el Fet Religiós va recaure en María Lorente pel seu curtmetratge Helix Aspersa, fet a l’escola de cinema Bande à Part.
El lliurament de premis, que va tenir com a mestre de cerimònies Mn. Peio Sánchez, director artístic de la Mostra de Cinema Espiritual, va comptar amb la presència de Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya; Esteve Camps, president delegat de la Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, i Mn. Josep M. Turull, rector de la basílica de la Sagrada Família. “La vida espiritual sustenta la vida humana”, va afirmar Mn. Peio.
Tant Imanol Uribe com María Lorente no van poder assistir al lliurament dels premis, però hi van ser presents a través de sengles missatges de vídeo. Els guardons van ser recollits per membres dels equips de producció dels seus treballs cinematogràfics.
El curtmetratge Helix Aspersa presenta el procés de transformació de la protagonista en un cargol, “des de la situació d’asfíxia existencial vers una llibertat que suposa renúncia i dolor”, va explicar la directora i guionista de la pel·lícula. “Les coses no sempre tenen una explicació causal —va dir—; cal tornar a observar la vida com un misteri.” I va afegir: “Aquestes imatges són una invitació a desaccelerar-nos en aquest món tan vertiginós que vivim.”
“La ignorància sobre el fet religiós és un problema per a la convivència”
CARLES ARMENGOL (director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya)
Carles Armengol va posar en relleu que la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya encapçala l’organització de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya des del 2014. Aquest certamen cinematogràfic anual té com a finalitat “posar en valor l’espiritualitat a través del cinema, fer visibles les diferents manifestacions religioses a casa nostra i contribuir al diàleg interreligiós i a la cohesió social”.
“La ignorància sobre el fet religiós és un problema per a la convivència”, va constatar Armengol. “El cinema —va afirmar— ens pot ajudar a conèixer els nostres conciutadans.” Així mateix, va palesar la seva satisfacció per “la difusió i l’arrelament de la Mostra”, que l’any vinent celebrarà els seus primers vint anys de vida.