En Fran i la Clara són dos alumnes de setze anys que estudien en un institut públic de Barcelona. De tarannà ben diferent, un treball de classe els obliga a col·laborar plegats. Han de fer una recerca sobre un personatge històric, sant Francesc d’Assís, que no els desperta gaire simpaties. De mica en mica, la biografia del sant s’anirà entrellaçant amb les seves experiències vitals i amb l’entorn en què viuen. Els dos alumnes, que es consideren ateus, descobriran —i admiraran— l’home que, amb el vot de pobresa, va revolucionar l’Església del seu temps.
Aquest és, a grans trets, l’argument del còmic Assís, amb guió de Raule i il·lustracions de Pedro Espinosa, que s’ha presentat el dijous 12 de maig al palau de la Balmesiana. Una iniciativa sense ànim de lucre que ha posat en marxa el segell editorial Top Crush, amb els empresaris Nacho Sala, Albert Vidal i Joan Martí al capdavant d’un equip que té com a objectiu fonamental la creació i la distribució de còmics de vides de sants, adaptades al llenguatge i l’estètica actuals, per tal de connectar amb el públic juvenil.
“El cristià està cridat a fer aflorar fonts d’esperança”
FRA JUAN ANTONIO ADÁNEZ
“El missatge de sant Francesc és alliberador, transformador i evangèlic. Ser franciscà avui suposa tota una aventura, sense oblidar les seves dosis de seny i bogeria. El cristià està cridat a fer aflorar fonts d’esperança. Un repte per al món d’avui.” Són paraules pronunciades per fra Juan Antonio Adánez, provincial dels franciscans conventuals a Espanya i també un dels grans artífexs del còmic, durant l’acte de presentació. Ha recordat que, “amb onze anys, la meva àvia em va regalar un llibre sobre sant Francesc d’Assís, editat per la BAC”. La seva vocació franciscana va néixer aleshores, ha reconegut, “…i fins avui”.
El còmic, que s’ha editat en català i en castellà, és una bona eina per transmetre valors ètics i espirituals als infants i adolescents. A través de diversos flashbacks, el lector té la possibilitat de viatjar des de la Barcelona actual a la Itàlia dels segles XII i XIII. “He volgut crear un personatge que estigués a l’alçada de l’esperit d’il poverello d’Assís, tot defugint la iconografia clàssica. Vaig fer-ne moltíssims esbossos. Sant Francesc m’ha captivat; era un ecologista avant la lettre”, ha explicat Pedro Espinosa.
Per la seva banda, Raule —nom artístic del guionista Raúl Anisa— ha confessat que «durant tot el procés creatiu he intentat divertir-me i posar-me en la pell del nostre protagonista, tan carismàtic». “M’agrada molt escoltar música quan treballo. Així, la improvisació brolla més fàcilment”, ha afegit.
Fra Juan Antonio va voler subratllar que «Assís és un treball preciós. Una obra d’art. Un còmic guaridor que ens fa submergir en dues històries paral·leles, amb vuit segles de diferència. Fidel a la veritat històrica, sense maquillar la realitat, la seva creació ha estat un miracle!