Dijous 3 d’abril ha tingut lloc al Museu Diocesà de Barcelona la presentació de la restauració d’una de les obres més rellevants del seu fons: la taula central del retaule gòtic de Sant Martí, originària de la parròquia de Teià. Ben significativament, l’acte duia per títol “Sant Martí torna a lluir”.

Mn. Robert Baró, director del Museu Diocesà de Barcelona, ha manifestat que “missió primordial del museu és recuperar el nostre patrimoni artístic”. I un bon exemple és la recent restauració del retaule gòtic de Sant Martí.

La restauració ha estat “llarga i lenta”, afirmen les restauradores. Foto: Agustí Codinach.

“El Museu Diocesà de Barcelona està duent a terme una tasca ingent de l’inventari de totes les peces artístiques que hi ha a la diòcesi barcelonina”, ha reconegut Mireia Mestre, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya (CRBMC).

Mestre ha constatat la bona relació que hi ha entre totes dues institucions, alhora que ha reivindicat la feina de les restauradores-conservadores. En el cas del retaule gòtic de Sant Martí, Beatriz Montobbio i Lourdes Domedel han treballat “amb gran professionalitat a la mateixa seu del CRBMC, a Valldoreix”.

“La restauració ha estat llarga i lenta”, han constatat les expertes. “La primera mesura per emprendre aquest treball de restauració ha estat analitzar exhaustivament l’estat de conservació tant del suport com de l’estrat pictòric”, han assenyalat.

Magnífic detall de la vestimenta del sant. Foto: Agustí Codinach.

Amb l’ajuda d’un power-point, Montobbio i Domedel han mostrat als nombrosos assistents a l’acte les imatges de tot el procés d’intervenció restauradora, així com les reveladores fotografies “de l’abans i del després”. “Ha calgut treure la brutícia i la capa de vernís, i fer els tractaments adients per revertir l’alteració dels colors que ha sofert l’obra al llarg del temps”, han posat en relleu les restauradores-conservadores.

Tot seguit, la Dra. Rosa Alcoy, catedràtica d’història de l’art a la Universitat de Barcelona, ha qualificat com a “excepcional” la taula central del retaule gòtic de Sant Martí, “una autèntica filigrana, obra d’un enigmàtic mestre”, ja que se’n desconeix l’autoria.

Finalment, Josep M. Balada, membre de l’Espai Sant Martí de la parròquia de Teià, ha desvetllat el motiu pel qual sant Martí és el patró de la vila.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!