L’acollida dels refugiats i dels migrants és un dels reptes més imperiosos de la humanitat. A les causes de la fam, de les guerres i de la manca d’oportunitats de futur, s’hi suma ara la crisi climàtica. Cada segon al món, una persona abandona casa seva per aquesta causa, segons Nacions Unides, que estima que al 2050 hi haurà 200 milions de desplaçats per motius climàtics.
El papa Francesc ha volgut dedicar bona part del seu darrer viatge apostòlic al manament evangèlic de l’acollida. Per això ha visitat Hongria, un país que en aquest aspecte mostra la cara i la creu. La creu perquè d’ençà de la crisi de refugiats del 2015, el primer ministre Viktor Orbán va posar tota mena d’impediments a l’entrada de migrants i sol·licitants d’asil per la ruta balcànica. La cara, perquè, per contrast, el país ha estat molt generós amb Ucraïna. Es calcula que des que va començar la invasió, entre 2,8 i 4 milions de persones han fugit d’Ucraïna a través d’Hongria.
Per això, en l’últim dia del viatge a Hongria, a la missa a la plaça Kossuth Lajos de Budapest, el papa Francesc va ser molt clar: “Si us plau, si us plau, obrim les portes! També nosaltres procurem —amb les paraules, els gestos, les activitats quotidianes— ser com Jesús, una porta oberta, una porta que mai no es tanca a la cara de ningú, una porta que permet entrar a experimentar la bellesa de l’amor i del perdó del Senyor.”
Davant del repte imperiós de l’acollida, les comunitats cristianes han de ser, doncs, una porta oberta a tothom. Gràcies a Déu, d’exemples no ens en falten. Arreu del món, també a casa nostra, són moltes les comunitats i entitats catòliques que parlen “amb fluïdesa el llenguatge de la caritat, idioma universal que tothom escolta i comprèn, fins i tot els més allunyats, els qui no creuen” (missatge del papa Francesc en la trobada amb els pobres i refugiats a l’església de Santa Isabel d’Hongria, el 29 d’abril).
També davant del repte de les migracions els mateixos països de la Unió Europea han de ser solidaris els uns amb els altres. Els països mediterranis com Itàlia o Espanya són els que reben una pressió més gran de migrants, que han de poder ser distribuïts de forma equitativa. “Europa ha de mostrar que és la Unió Europea també en això”, va manifestar Francesc durant el viatge de tornada a Roma.