El Centre Català de Solidaritat (CECAS), promogut per Càritas de Catalunya i la Conferència Episcopal Tarraconense, ha ajudat durant els seus 25 anys d’existència fins a 8.000 persones. Homes i dones que en un moment donat de la seva vida han decidit dir prou a la drogodependència i obrir la porta a una nova vida. A l’altra banda, esperant-los, hi han trobat familiars, amics, i també la comunitat terapèutica del CECAS, disposada a fer l’acompanyament d’aquesta malaltia que és la drogoaddicció.
«Quan obres la porta del CECAS et sents acollit, algú que et diu “sí que pots”, que t’ofereix afecte i apreci», explica l’Àlex, de 51 anys, que relata la seva sortida de les drogues. L’acompanya la Matilde, la seva parella, que tot sovint no pot contenir les llàgrimes. Es van trobar en un moment de la vida en què l’Àlex tot just començava la reinserció i, per tant, les emocions són a flor de pell. «Fa set anys que estem junts i he après moltíssim al seu costat», diu la Matilde, que reconeix alhora que és molt difícil parlar d’aquestes qüestions de forma pública per la por del rebuig.
El testimoni de l’Àlex i de la Matilde va ressonar el dimecres 19 d’octubre durant una jornada acadèmica dedicada als 25 anys del CECAS, que va comptar amb la presència dels arquebisbes de Barcelona i de Tarragona. Va transcórrer a l’auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, de la Universitat Ramon Llull. La taula de testimonis estava moderada pel periodista Antoni Bassas.
«La motivació principal és voler fer el canvi», reconeix Marta Figuls, subdirectora de la Comunitat Terapèutica Can Puig, a la serra de Collserola, adreçada als homes. Pel que fa a la Comunitat Terapèutica de dones, que el 2015 va celebrar el desè aniversari, es troba a l’edifici Carmelites de la ciutat de Tarragona.