Joan-Josep Omella ja és cardenal. El Papa li ha imposat aquest dimecres a la tarda el birret, com ha fet amb els altres 4 nous purpurats, i li ha concedit la titularitat de la basílica romana de la Santa Creu a Jerusalem, un temple molt important que mostra, a més, una relíquia de la Creu de Crist. Ha estat en un Consistori, a la Basílica Vaticana, on el mateix arquebisbe de Barcelona ha saludat el Sant Pare en nom dels 5 nous cardenals. Francesc ha recordat que la dignitat cardenalícia “no implica ser príncep, sinó servidor connectat amb una realitat sovint difícil” i convulsa. En el Consistori, el pontífex s’ha adreçat als nous purpurats animant-los a portar la seva missió en contacte permanent amb el món que vivim.
El bisbe de Roma ha recordat que “la realitat són els innocents que pateixen i moren per la guerra i el terrorisme, com també les esclavituds que no deixen de negar la dignitat també en l’època dels drets humans”. En aquesta línia, ha afegit que aquesta mateixa realitat “és la dels camps de refugiats, que se semblen de vegades més a un infern que no pas a un purgatori”, i que una altra realitat encara és el fet de “descartar sistemàticament tot allò que ja no serveix, incloent-hi les persones”. Francesc ha fet una crida als nous cardenals perquè converteixin aquesta nova etapa en una resposta a la crida de Déu i en un servei que no és cap privilegi. “Ell no us ha cridat a convertir-vos en prínceps de l’Església, a seure a la seva dreta o a la seva esquerra. Us crida a servir com ell i amb ell, servir el pare i el germà. Us crida a afrontar amb la seva mateixa actitud el pecat del món i les seves conseqüències en la humanitat d’avui”, ha assegurat adreçant-se als 5 col·laboradors.
En la salutació inicial en nom dels purpurats, Joan-Josep Omella ha assegurat que els elegits mostren la comunió en Crist des de la diversitat: “Estem convocats per la Vostra Paternitat Universal des d’Esglésies geogràficament distants, però agermanades per la seva fidelitat a l’evangeli en circumstàncies no sempre fàcils i, en alguns casos, fins i tot dramàtiques. Testimonis del sosteniment de l’única Església de Jesucrist que subsisteix en comunitats provades tant pel desgast de la incredulitat, com per la guerra, per la pobresa, o que han compartit el dolor de la mort violenta del propi bisbe en defensa de l’evangeli dels pobres”. El nou cardenal-arquebisbe de Barcelona ha destacat també que els nous purpurats “no volen ser una Església autoreferencial, sinó pelegrina pels camins del món sortint a buscar tothom, introduint en els seus cors el bàlsam de l’alegria i de la pau, eixugant les llàgrimes de molts i alimentant la seva esperança acomplerta definitivament en la reconciliació que ens porta el Fill de Déu”.
A més de l’arquebisbe de Barcelona, també han estat creats cardenals Jean Zerbo, arquebisbe de Bamako, a Mali; Anders Arborelius, bisbe d’Estocolm, a Suècia; Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, vicari apostòlic de Pakse, a Laos i Gregorio Rosa Chávez, bisbe auxiliar de l’arxidiócesi de San Salvador, a El Salvador. Després del Consistori, els nous purpurats han anat a visitar uns minuts el Papa emèrit Benet XVI a la seva residència del Vaticà. Immediatament després, a l’Atri de l’Aula Pau VI, s’han fet les visites de cortesia als nous purpurats creats pel Papa. aquest dijous, Solemnitat de Sant Pere i Sant Pau, apòstols i patrons de Roma, el Sant Pare presidirà la Missa, a les 9.30 hores a la Plaça de Sant Pere, amb el ritu de benedicció dels pal•lis per als nous arquebisbes metropolitans. Al costat d’ells, hi seran presents els 5 nous cardenals creats el dia anterior amb la resta del Col•legi Cardenalici, tots acompanyats per diversos bisbes i preveres i la delegació catalana i del conjunt d’Espanya que ha acompanyat Joan-Josep Omella.
Audiència sobre els màrtirs i l’esperança
D’altra banda, en l’audiència general d’aquest dimecres al matí, amb la presència dels 700 pelegrins que han acompanyat Joan-Josep Omella aquests dies a Roma en la creació de cardenals, Francesc ha tornat a parlar de l’esperança entesa “com la força dels màrtirs” dins tot el col•lectiu mundial dels cristians, homes i dones que van sovint a “contracorrent i amb un estil de vida basat en la vivència de la pobresa”. El Papa ha recordat també que l’única força del cristià és l’Evangeli i que, “des dels primers cristians, s’ha dit que la fidelitat a Jesús es pot identificar amb el «martiri», que vol dir testimoni”. En aquesta línia, ha comentat que “els màrtirs no viuen per a ells mateixos, i no lluiten per afirmar les seves pròpies idees, sinó que accepten morir només per la fidelitat a l’evangeli”. Per aquest motiu, segons Francesc, “no es pot utilitzar la paraula màrtir per referir-se als qui cometen atemptats suïcides, perquè en la seva conducta no es troba aquesta manifestació d’amor a Déu i al proïsme que és pròpia del testimoni de Crist”.
I abans de l’audiència, el Papa ha rebut a l’aula Pau VI els delegats de la Confederació Italiana de Sindicats de Treballadors. D’acord amb el lema d’una trobada organitzada per aquest col•lectiu, el Sant Pare ha dit que “treball i persona són dues paraules que poden i han d’anar juntes perquè, si pensem i valorem la feina sense la persona, el treball acaba convertint-se en una cosa inhumana que oblida les persones”. Igualment Francesc ha afegit que “el treball és la forma més comuna de cooperació que la humanitat ha generat en la seva història”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 28 de juny.