Oriol Solà

La Fraternitat Cristiana de Persones amb Discapacitat de Lleida (Fràter) ha fet lliurament dels premis de la XXXVIII edició del Concurs de Narracions Fràter “Memorial Mn. Martí Sandiumenge”, que cada any s’atorga pels volts de la festa de Sant Jordi.
El premi de la secció d’Adults, dotat amb 300 €, placa i lot de llibres ha recaigut en l’obra Tan fràgil com un plomall de Xicoia, del quan n’és autor Oriol Solà Prat (Igualada, 1977) que no va poder acudir a recollir-lo pel fet de coincidir l’acte amb el recent naixement del seu fill.

Oriol Solà i Prat (Igualada, 1977). Llicenciat en Comunicació Audiovisual a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, ha estat una dècada i mitja vinculat als mitjans de comunicació, fent premsa, televisió i sobretot ràdio. Ara, però, ha aparcat el gènere periodístic per endinsar-se en el món de la literatura. Fins avui ha publicat el recull Si us ve de gust… (2019), L’Escola del Saió. Retalls d’un projecte educatiu singular (2017), el conte infantil Mig adormits. Un conte sobre l’hemiparèsia (2016), la novel·la L’arquitecte dels papers estripats (2015), el recull de relats Llunàtics, descabalats o caparruts? i Tota una vida de regal (2014). També ha fet diferents contes, narracions breus i poemes, una vuitantena dels quals han estat premiats en diversos certàmens catalans. Per això també és coautor d’obres com La mirada de les escultures de gel i altres relats (Ajuntament de Puigcerdà, 2019), Certamen Literari Queralt 2016 (Edicions de L’Albí, 2016) o Bibliorelats (Arola Editors, 2015).

Pel que fa a la secció Juvenil, el premi, dotat amb 100 €, placa i lot de llibres, ha estat atorgat al jove Àngel Torres Subirana, alumne de l’Institut de Balaguer, per la seva narració titulada Uno para todos y todos para uno.
El lliurament de premis ha tingut lloc el dia de la Mare de Déu de Montserrat, en el decurs d’un dinar literari celebrat al menjador de l’Acadèmia Mariana de Lleida. El dinar ha estat precedit per la celebració de l’Eucaristia, oficiada per Mn. Gerard Soler a l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia patrona de Lleida, on s’ha fet memòria de qui fou consiliari de l’entitat Mn. Martí Sandiumenge, que ara dona nom al premi.

En el moment dels parlaments i en nom dels jurats del concurs, va intervenir Jordi Curcó qui recordant Mn. Martí Sandiumenge, digué que ell portava en el seu cor la Fràter i el premi de Narració: “…en aquests moments ens diria que cal anar endavant amb la seva convocatòria, no podem perdre aquest premi que conrea els valors humans i cristians i ajuda a reflexionar sobre la realitat que viuen les persones amb discapacitat”. Tanmateix, els regidors presents a l’acte Marta Gispert i Joan Vilella, van sumar-se a aquests paraules reconeixent la tasca de la Fràter en el món de les persones amb discapacitat i apostant fort pel futur d’aquest premi, amb l’anunciada renovació del jurat i de les bases.
La presidenta de l’entitat Mª Dolores Hidalgo, en les paraules de cloenda de l’acte, felicità emocionada els guardonats i agraí als membres dels jurats del concurs i a tots, el treball i esforç que fan possible any rere any la seva convocatòria: “Almenys que puguem arribar a la 40ena edició”, digué.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!