El 20 d’agost passat, el P. Pius Tragan, monjo de Montserrat, doctor en Teologia i llicenciat en Filosofia, va fer 95 anys. Nascut a Esparreguera, inicia el noviciat a Montserrat el 31 juliol de 1948 (ara fa 75 anys), va fer la professió simple el 6 d’agost del 1949, la solemne, el 15 agost del 1952 i fou ordenat prevere el 24 de setembre del 1955.
El 1965 anà a Jerusalem i posteriorment a Estrasburg i també a Roma, on va ser degà de la Facultat de Teologia i rector del Pontifici Ateneu de Sant Anselm.
En una entrevista el 2019, el P. Pius afirmava que “estem una situació molt complexa: els refugiats de Lampedusa, els camps de concentració a Líbia, els morts al Mediterrani, la guerra a Síria…, són qüestions que ens interpel·len”.
El P. Pius deia: “Vivim una època on l’ésser humà s’ha posat al centre del món i l’està canviant a marxes forçades. Usem la natura amb un abús dels béns que la terra ofereix. Això per no parlar de la quantitat ingent de deixalles que generem”. I per això, el P. Pius afirmava: “És evident que els qui vindran, si seguim per aquest camí, no tindran mitjans per sobreviure. Estem en una situació perillosa; l’escalfament global és un fet i la falta d’aigua esdevindrà una evidència”.
El P. Pius deia també: “La descristianització de la societat és un fet que porta, tard o d’hora, a una modificació de la presència d’aquesta cultura cristiana. Anem cap a una època de valors espirituals i aquí l’Església hi tindrà molt a dir. Però ara per ara, l’estructura de l’Església és clàssica i no accepta canvis”.
El P. Pius afirmava que “la vida no dona seguretats: posa interrogants. Tot ha de ser objecte de reflexió”. I malgrat tot, no es deixava endur pel pessimisme: “Jo el desig de futur que tinc és que torni a les universitats i a les escoles la promoció dels valors de la persona humana, de la convivència i de l’esperança en un futur millor”.
Gran intel·lectual, durant aquests 75 anys de monjo, el P. Pius Tragan sempre ha cercat la Saviesa.