El papa Francesc ha tornat a la seva residència de Santa Marta, al Vaticà, després de 37 dies d’hospitalització al Policlínic Gemelli de Roma. Sens dubte, és un avenç després de la pneumònia bipolar que va patir. Va ser molt a prop de la mort, però “aquest Papa sempre té grans sorpreses”, ha dit el prefecte de la Doctrina de la Fe, el cardenal argentí Víctor Manuel Fernández, molt proper a Francesc.
Està curat el papa Francesc? No, i ha de guardar repòs almenys durant dos mesos. És normal, perquè el Papa té 88 anys i la seva salut no és bona. Ara a Santa Marta s’ha instal·lat una habitació amb totes les cures mèdiques.
Els italians estan contents perquè el Papa ha estat curat en un centre mèdic italià. És un triomf de la medicina i dels metges italians. Al llarg de la seva hospitalització, però, la preocupació a l’Església catòlica no era només per la salut del Papa, sinó sobre què passaria si el papa Francesc quedés “impedit” per exercir el seu alt ministeri que afecta l’Església universal.
El Codi de Dret Canònic del 1983, promulgat pel papa Joan Pau II, remet a una legislació especial (c. 335) en cas que el Bisbe de Roma resultés impedit. Aquesta normativa especial no ha estat promulgada.
Què passa, llavors, si el Papa es troba “impedit”? Hi ha una llacuna legal. No deixa de ser curiós que, als 43 anys de la promulgació del Codi de Dret Canònic, no s’hagi resolt la figura de “seu impedida”. El que sí que estableix és que en cas que el Papa estigui impedit per a l’exercici de les seves funcions, “res no es pot innovar”, diu el cànon 335. És a dir, que s’entra en una paràlisi en el govern de l’Església.
No passa així amb els arquebisbes i bisbes residencials, perquè si són impedits poden ser substituïts pel bisbe auxiliar o pel vicari general, segons el Codi de Dret Canònic. On hi ha un bisbe coadjutor, la substitució és automàtica.
Però no és així en el cas del Bisbe de Roma: no té bisbe auxiliar, ni vicari general, ni coadjutor. No en pot tenir a causa que el Papa té la potestat de “fer i desfer”, regeix l’Església universal i té la potestat de la infal·libilitat. El Bisbe de Roma és un bisbe molt especial, és el Vicari de Crist a la terra.
És cert que fa dos anys el papa Francesc va escriure un text de renúncia, que no s’ha activat, i també ha convocat un consistori de cardenals sense data. Però això no resol el cas de l’impediment. El cardenal secretari d’Estat, Pietro Parolin, va dir fa uns dies que el papa Francesc no pensa dimitir.
La successió del Papa està molt clara legalment en els casos de mort o renúncia. En aquest cas es convoca un conclave. Avui l’Església compta amb 252 cardenals, dels quals només 138 tenen dret a vot perquè no han fet els 80 anys.