El papa Francesc ha centrat el primer discurs a Indonèsia en la convivència pacífica de la multiplicitat de cultures, llengües, ètnies i religions que viuen a l’arxipèlag més gran del món.

Així com “l’oceà és l’element natural que uneix totes les illes indonèsies”, ha dit, “el respecte mutu de les particularitats” de tots els grups humans que les formen és el fil conductor que fa que “el poble indonesi es mantingui unit i se senti orgullós”.

Prop de 300 persones, entre autoritats polítiques i religioses, el cos diplomàtic, emprenedors i representants de la societat civil i de la cultura, a Jakarta, han assistit a l’obertura d’aquest 45è viatge apostòlic del Papa a Àsia i Oceania.

“Unitat en la diversitat”, el significat de Bhinneka tunggal ika, lema nacional indonesi que expressa la “realitat multiforme de pobles que són diversos, però fermament integrats en una sola nació”, inspira les paraules del Papa que descriu Indonèsia, la seva gent i biodiversitat com un “mosaic magnífic” en el qual cada peça forma “una obra original i preciosa”.

PAPA FRANCESC

“L’harmonia en el respecte a les diferències s’aconsegueix quan cada opinió particular té en compte les necessitats que són comunes i quan cada ètnia i confessió religiosa actua amb esperit de fraternitat, perseguint el noble objectiu de servir al bé de tothom”

Francesc ha recordat que ser conscients de la pròpia contribució i solidaritat són la base per evitar la polarització de les diferències i transformar la confrontació en col·laboració.

“Aquest equilibri savi i delicat entre la multiplicitat de cultures, les diferents visions ideològiques i les raons que fonamenten la unitat, ha de ser defensat contínuament contra qualsevol desajust”, ha advertit Francesc, en especial per la política per assolir l’equitat, el respecte dels drets humans, el desenvolupament sostenible i la pau.

Diàleg interreligiós

En un país majoritàriament musulmà, Francesc manifesta que per “afavorir una harmonia pacífica i constructiva que garanteixi la pau i unifiqui els esforços per vèncer els desequilibris i bosses de misèria que encara persisteixen en algunes zones del país, l’Església catòlica desitja incrementar el diàleg interreligiós”.

Eliminar els prejudicis i fomentar un clima de respecte i de confiança mútua són, per al Pontífex, factors imprescindibles per afrontar reptes com els de l’extremisme i la intolerància que “intenten imposar-se servint-se de l’engany i la violència”.

I l’Església catòlica, ha insistit, es posa al servei del bé comú, en cooperació amb les institucions públiques i de la societat civil per estimular la formació d’un teixit social més equilibrat.

Francesc ha destacat que la Constitució del 1945 i la Llei Fonamental d’Indonèsia fan referència a Déu Totpoderós i a la necessitat que la seva benedicció descendeixi sobre l’estat d’Indonèsia.

El Papa conversa amb el president d’Indonèsia, Joko Widodo / © Vatican Media

 “Unitat en la multiplicitat, justícia social, benedicció divina” són els principis fonamentals destinats a inspirar i guiar la construcció de la nació, ha dit el Papa, però ha alertat sobre les tendències que obstaculitzen el desenvolupament de la fraternitat.

Segons el Papa, les tensions violentes que sorgeixen a l’interior dels estats són l’intent dels qui tenen el poder “d’uniformar-ho tot, imposant la seva visió”. I ha afegit que malgrat les “persuasives declaracions polítiques cal un compromís efectiu” per construir una veritable justícia social.

També ha constat que hi ha casos en els quals la fe en Déu es col·loca en primer pla, “malauradament per ser manipulada i servir no per construir la pau, la comunió, el diàleg, el respecte, la col·laboració i la fraternitat, sinó per fomentar les divisions i augmentar l’odi”.

En aquest sentit, ha fet seves les paraules de Joan Pau II del 1989 quan va visitar aquest país on va parlar de la pluralitat legítima, del respecte als drets humans i polítics i de la unitat nacional basada en la tolerància i respecte als altres.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!