El papa Francesc ha viatjat aquest diumenge a la ciutat de Trieste, al nord d’Itàlia, per clausurar la 50ena Setmana Social Catòlica Italiana, on ha compartit els seus pensaments sobre la crisi de la democràcia.

Davant de més de 900 delegats de diòcesis i associacions de tot Itàlia, el Papa ha fet una crida a favor d’un procés democràtic que involucri la participació personal i comunitària.

En el seu discurs ha recordat que la primera Setmana Social Catòlica Italiana es va celebrar el 1907 i que les edicions posteriors van ajudar a galvanitzar el procés democràtic italià després de la Segona Guerra Mundial.

L’acte anual, que es va reiniciar el 1988, es nodreix de la Doctrina Social de l’Església i busca oferir una visió evangèlica dels fenòmens socials

“Així com la crisi de la democràcia travessa diferents realitats i nacions”, ha dit el Papa, “també l’actitud de responsabilitat davant les transformacions socials interpel·la tots els cristians, a qualsevol lloc on visquin i treballin, a qualsevol part del món”.

Francesc ha ofert una imatge de la crisi de la democràcia com “un cor ferit”, en el qual la corrupció i l’exclusió social poden ser abundants i el poder es torna autorreferencial i incapaç de servir els seus electors.

“La mateixa paraula ‘democràcia’ no coincideix simplement amb el vot del poble, sinó que exigeix crear les condicions perquè tothom pugui expressar-se i participar”, ha afirmat.

La participació democràtica, ha recordat el Pontífex, s’ha d’inculcar des de ben petits, perquè els ciutadans adoptin un sentit crític “davant les temptacions ideològiques i populistes”.

El Bisbe de Roma ha convidat els cristians a promoure un diàleg fructífer entre religió i societat, defensant alhora la dignitat de la persona. “Els principis de solidaritat i subsidiarietat”, ha afegit, ajuden a construir els vincles de la democràcia perquè fomenten la participació i superen la indiferència, que és “un càncer de la democràcia”.

El Papa ha defensat l’objectiu de la participació democràtica amb la imatge d’un “cor guarit” i ha constatat: “Si mirem al voltant nostre veiem molts signes de l’acció de l’Esperit Sant en la vida de les famílies i de les comunitats, fins i tot en els camps de l’economia, de la tecnologia, de la política i de la societat.”

La fraternitat, ha expressat Francesc, “fa florir les relacions socials” i engendra un esperit d’aspiració col·lectiva.

PAPA FRANCESC

“Una democràcia amb un cor guarit continua conreant somnis per al futur, involucra i fa una crida a la participació personal i comunitària”

Els catòlics, ha subratllat, han de mirar més enllà de les solucions ràpides als mals de la democràcia i mai no s’han de refugiar en una “fe marginal o privada”. Això significa “no tant exigir ser escoltats, sinó sobretot tenir el coratge de fer propostes en favor de la justícia i de la pau en el debat públic”.

Segons Francesc, el compromís cristià en la política ha d’assumir els aspectes de “l’amor polític” o de la “caritat política”, que permeten a la política “ser a l’alçada de les seves responsabilitats i superar les polaritzacions”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!