Perdona les nostres ofenses, concedeix-nos la teva pau. Així es titula el missatge del Papa per a la 58a Jornada Mundial de la Pau, que se celebrarà l’1 de gener del 2025.
El missatge desenvolupa en quatre punts temes d’actualitat, segons la mirada de Francesc: “Escoltant el clam de la humanitat amenaçada”, “Un canvi cultural: tots en som deutors”, “Un camí d’esperança: tres accions possibles” i “La fita de la pau”.
El Bisbe de Roma comença afirmant que “a l’inici d’aquest nou any que ens dona el Pare celestial, temps jubilar dedicat a l’esperança”, adreça el seu “sincer més desig de pau a tota dona i home, en particular a qui se sent prostrat per la seva pròpia condició existencial, condemnat pels seus propis errors, esclafat pel judici dels altres, i ja no aconsegueix veure cap perspectiva per a la seva pròpia vida”.
En l’any que l’Església celebra el Jubileu de l’Esperança el Papa recorda que el jubileu “es remunta a una antiga tradició jueva, quan el so d’un corn d’anyell n’anunciava, cada quaranta-nou anys, un de clemència i alliberament per a tot el poble”.
I explica que aquesta crida havia de ressonar arreu del món per restablir la justícia de Déu en diferents àmbits de la vida: “L’ús de la terra, la possessió dels béns, la relació amb el proïsme, sobretot pel que fa als més pobres i als qui havien caigut en desgràcia”.
El Jubileu, destaca el Pontífex, convida a cercar la “justícia alliberadora de Déu”.
PAPA FRANCESC
“A l’inici d’aquest Any de gràcia voldríem posar-nos a l’escolta del crit desesperat d’auxili que s’eleva des de moltes parts de la terra i que Déu mai no deixa d’escoltar”
Francesc vol que cadascú se senti responsable, d’alguna manera, de la devastació que esquinça la casa comuna, “començant per aquelles accions que, tot i que només sigui indirectament, alimenten els conflictes que assolen la humanitat”.
Segons el Bisbe de Roma, l’Any Sant proposa emprendre canvis per fer front a la condició d’injustícia i desigualtat, i recorda que els béns de la terra són per a tothom.
PAPA FRANCESC
“Si el sistema global no s’alimenta de lògiques de solidaritat i d’interdependència, genera injustícies, exacerbades per la corrupció, que atrapen els països més pobres”
El Papa també destaca que la lògica de l’explotació del deutor descriu sintèticament la crisi actual del deute que afecta sobretot els països del sud del món: “No em canso de repetir que el deute extern s’ha convertit en un instrument de control, a través del qual alguns governs i institucions financeres privades dels països més rics no tenen escrúpols a l’hora d’explotar de manera indiscriminada els recursos humans i naturals dels països més pobres, per satisfer les exigències dels mateixos mercats.”
A més del deute internacional, Francesc comenta que també hi ha el deute ecològic, que són “les dues cares d’una mateixa moneda d’aquesta lògica d’explotació que culmina en la crisi del deute”.
Per aquesta raó, en aquest Jubileu, anima la comunitat internacional a emprendre “accions de remissió del deute extern, reconeixent l’existència d’un deute ecològic entre el nord i el sud del món. És una crida a la solidaritat, però sobretot a la justícia”.
PAPA FRANCESC
“Si ens deixem tocar el cor per aquests canvis necessaris, l’Any de gràcia del jubileu podrà reobrir la vida de l’esperança per a cadascun de nosaltres. L’esperança neix de l’experiència de la misericòrdia de Déu, que sempre és il·limitada”
El Papa suggereix accions per restaurar la dignitat dels pobles i tornar-los a posar en camí sobre la vida de l’esperança, perquè se superi la crisi del deute i tothom pugui tornar a reconèixer-se deutor perdonat.
Francesc demana que els països més rics se sentin cridats a fer el possible per condonar els deutes i perquè això no es redueixi a un “acte aïllat de beneficència” que pot comportar un cercle viciós de finançament-deute, demana una “nova arquitectura financera” que porti a la creació d’un “document financer global, fundat en la solidaritat i l’harmonia entre els pobles”.
A més, el Papa subratlla el compromís ferm per promoure el respecte de la dignitat humana, des de la concepció fins a la mort natural.
PAPA FRANCESC
“Voldria convidar a un gest concret que pot afavorir la cultura de la vida. Em refereixo a l’eliminació de la pena de mort a totes les nacions. Aquesta mesura, a més de comprometre la inviolabilitat de la vida, destrueix tota esperança humana de perdó i de renovació”
Apel·lant a Pau VI i a Benet XVI, fa una crida per fer servir almenys un percentatge fix dels diners emprats en armament per a la constitució d’un fons mundial “que elimini definitivament la fam i faciliti als països més pobres activitats educatives també adreçades a promoure el desenvolupament sostenible”
En aquest 2025 el Papa confia que creixi la pau, una pau real i duradora: “Busquem la pau veritable, que és donada per Déu a un cor desarmat.” Per aconseguir aquest desarmament del cor, afirma, “de vegades n’hi ha prou amb alguna cosa senzilla, com un somriure, un gest d’amistat, una mirada fraterna, una escolta sincera, un servei gratuït.”
Com assenyala Francesc, “la pau no s’assoleix només amb el final de la guerra, sinó amb l’inici d’un món nou, en el qual ens descobrim diferents, més units i més germans del que havíem imaginat”.
Podeu llegir el missatge AQUÍ