Pregària per la pau a Jerusalem

Avui m’aixeco amb la notícia ja anunciada que Rússia ha entrat a Ucraïna. No m’ho puc creure! Ja fa dies que es veia a venir, però en la meva ingenuïtat (no cega) volia creure que no arribaria el moment, que algú posaria seny i cor en aquest nou conflicte, no sé per què, però ho volia creure.

De sobte, he llegit que el Dimecres de Cendra el Papa ha convocat una jornada de pregària i dejuni per la pau. El dia en què la litúrgia ens parla de conversió (com sempre Francesc sap molt bé el que fa).

I em ve al cap un pensament: per què no és possible la pau? No ho sé. Només puc intentar apropar aquest pensament al meu entorn. ¿I si ens posem totes a desitjar molt i molt fortament la pau, la demanem amb força i veritat de fons… i fem molts gestos cada dia per viure en pau nosaltres i amb el nostre entorn?

Sé que no és la solució ara, ni a curt termini, ni a mitjà, ni, segurament, a llarg, però pot ajudar, perquè aquests que avui poden fer alguna cosa i estan parlant i dient i actuant… són persones amb certs valors, principis… interessos que han anat conreant durant la seva vida, igual que tu, igual que jo.

I em ve al cap una cançó de Luis Guitarra, Desaprender la guerra. Gran verb, perquè al final hem après a relacionar-nos d’una manera que podem canviar, desaprendre. Hi diu moltes coses, totes aplicables al dia a dia, que ens poden ajudar.

LUIS GUITARRA

Desaprender la guerra, realimentar la risa. Desaprender la guerra, curarse las heridas, … negarse a las consignas, … rodearse de caricias, …, rendirse a la Justicia, …, sumarse a la alegría, …, reinaugurar la Vida

Potser si cadascuna de nosaltres ens posem a practicar algunes d’aquestes coses en les nostres relacions, podem anar treballant per la pau en allò que ens és factible, i qui sap si amb els anys… hi haurà canvis a altres nivells. Tal vegada aquesta és la conversió que hem de fer aquesta Quaresma que iniciem Dimecres de Cendra però que dura 40 dies.

I preguem, preguem desitjant en el més fons de nosaltres la pau, la veritable pau, perquè allò que demanem des de la nostra més profunda veritat sabem que és possible.