Pilar Millan, responsable de l’Observatori de la Creu Roja a Catalunya, i Ivan González, economista i màster en Economia Social, han analitzat la realitat de la pobresa a Catalunya, aquest dimarts des del programa El Mirador de l’actualitat, a partir de l’últim informe titulat Pobresa intermitent: entre la recuperació i la cronificació. Millan ha destacat que, “de la pobresa, el més important són les persones més enllà de les dades”. La responsable de la Creu Roja ha explicat que “la pobresa intermitent és un concepte nou que l’entitat ha volgut destacar a través de converses d’uns 20 minuts per persona”. A partir d’aquí, Millan ha comentat que “el context de la pobresa és important, amb un pic el 2013, amb increment de prop de 400.000 persones necessitades”. En aquesta línia, la responsable de l’estudi ha afegit que “el més important és no tant el volum d’atenció a les persones, sinó aconseguir amb elles més intensitat”.
Per la seva banda, Ivan González ha subratllat que “un dels testimonis de l’estudi és especialment impactant, quan diu que, amb una petita empenta que et donin, te’n surts”. L’economista ha dit també que “hi ha molta gent que treballa i necessita ajuda de la Creu Roja i treballa, però cal anar més enllà, perquè hi ha hagut recentment el cas, per exemple, d’una persona amb un sou de 1.300 euros mensuals que no pot pagar el pis”. Millan, a més, ha assegurat que “una de les grans qüestions és la de les despeses, perquè es detecta un gran endeutament, en forma de préstecs personals sobre els quals costa molt fer net”. I en un altre moment, ha reivindicat aquella acció social que “dona esperança”, com demostren els testimonis “moltes persones, un 36 per cent de les ateses per la Creu Roja, que diuen que pot haver-n’hi altres que necessitin més l’ajuda perquè estan pitjor”.
En aquesta edició del programa ‘El Mirador de l’actualitat‘, hem analitzat la pobresa a Catalunya, a partir de l’informe de Creu Roja fet públic ara fa uns dies, segons el qual el 70% de les persones que requereixen ajuda bàsica de l’entitat a Catalunya pateixen pobresa crònica malgrat la millora de la situació econòmica. Aquest XI Observatori ‘Pobresa intermitent: entre la recuperació i la cronificació‘ detecta algunes persones que milloren la situació, encara que el 81% de les famílies amb nens requereixen suport bàsic i tenen una situació cronificada (el 25%, mares soles).
El col•lectiu que “més pateix” manca de recursos són els de 30 a 49 anys, mentre que el 74% dels atesos estan aturats, i són els més grans de 60 anys els qui tenen més problemes per trobar feina (80% d’atur), encara que els preocupa especialment la situació dels de 18 a 29 anys, amb el 76,5% d’aturats. D’altra banda, el 64,2% dels enquestats continua necessitant ajuda bàsica, i més de la meitat de les famílies té despeses iguals o superiors als ingressos –sobretot pel lloguer–, i en un 30,8% de les unitats familiars que segueix necessitant suport té uns ingressos entre 301 i 600 euros mensuals, amb un grau de privació material severa del 78,7%..
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimarts 19 de juny.