Una crisi sumada a una altra està generant grans nivells d’exclusió social, que segons el darrer Informe Foessa, a Catalunya és del 29,1%. Estem parlant de la crisi econòmica del 2008-2015, de la crisi dels refugiats del 2015, de la pandèmia del Covid del 2020 i de la crisi humanitària provocada per la guerra a Ucraïna (2022). “Amb cada crisi les persones que atenem es queden per sota de la situació social de la qual partien”, ha constatat Anna Roig, representant de la Comissió de Comunicació de Càritas Catalunya.
Anna Roig
“Amb cada crisi les persones que atenem es queden per sota de la situació social de la qual partien”
Amb cada crisi plou sobre mullat. I agreuja les tendències que fa anys que es constaten com la precarietat laboral i d’habitatge, sumada a l’escassa cobertura de les polítiques socials. Però és que alhora genera nous motors d’exclusió com la bretxa digital, que vol dir la dificultat d’accés i d’habilitats per moure’s en l’entorn digital.
Davant d’aquesta situació dramàtica, el president de Càritas Catalunya, Francesc Roig, ha demanat un pla de xoc contra la pobresa i l’exclusió social. I ha exigit un seguit de mesures concretes com són la creació d’un veritable parc d’habitatge públic lloguer, harmonitzar l’Ingrés Mínim Vital i la Renda Garantida de Ciutadania, un pla de formació ocupacional orientat a les necessitats del mercat laboral, un sistema fiscal que redistribueixi de manera més justa la riquesa, un pla de xoc contra l’atur dels joves i polítiques de suport a les famílies.
Ha estat en la presentació de la memòria anual de Càritas Catalunya, que aplega l’acció de les deu Càritas diocesanes així com de les Càritas arxiprestals i parroquials. Ha tingut lloc dijous 7 de juliol a la Sala d’actes del Seminari de Vic i ha estat presidida pel bisbe de Vic, Romà Casanova, que ha constatat com les persones que arriben a Càritas cada vegada “es troben més deteriorades, són més vulnerables i moltes estan en situació límit”. “Davant d’aquest realitat”, ha afegit , “cal la conversió de tothom, no tancar els ulls a la realitat”.
Romà Casanova
“Cal la conversió de tothom, no podem tancar els ulls a la realitat”
Les dades concretes de la memòria les ha presentat Caye Gómez, representant del Grup de Treball d’Anàlisi Social de Càritas Catalunya. El 2021, 241.864 persones, corresponents a 98.797 llars, es van beneficiar de l’acció de Càritas Catalunya. Es tracta d’un 12% més en relació amb el 2019, l’any abans de la pandèmia.
Pel que fa al perfil de les persones ateses, es refermen tendències que s’arrosseguen des de fa anys com són la feminització de la pobresa (el 57% persones són dones); la pobresa infantil (el 40% de les famílies ateses tenen menors a càrrec); la precarietat habitacional (un 43% de les persones ateses no tenen un habitatge digne) o la precarització laboral (el 61% persones ateses es troba atur i el 19%, malgrat que treballen, són treballadors pobres).
I d’acord amb la tendència d’aquests primers sis mesos del 2022, amb una inflació galopant, Anna Roig ha fet una crida a la societat a incrementar l’ajuda econòmica, que el 2021 va permetre una inversió de 46,8 milions d’euros gràcies a 19.205 socis, donants i empreses col·laboradors, i més d’11.000 persones que hi treballen, sobretot voluntàries.