Aquest dimarts, en una Assemblea Plenària Extraordinària, la Conferència Episcopal Espanyola ha aprovat el Pla de Reparació Integral a les Víctimes d’Abusos (PRIVA) al si de l’Església, juntament amb les línies de treball de les institucions de l’Església i els criteris orientadors per a la reparació integral als menors d’edat o persones equiparades víctimes d’abusos sexuals en el si de l’Església.

El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Mons. Luis Argüello, ha explicat que fa anys que l’Església treballa per acabar amb la xacra dels abusos, “uns fets dolorosíssims comesos per alguns membres de l’Església”.

Amb aquest pla, l’Església es dota de “criteris comuns” alhora que suposa un impuls a la feina que “ja fa temps que fèiem”. Per això, ha comentat el president de la CEE que “el que avui hem aprovat no ha suposat el començament del treball de l’Església a Espanya a l’hora d’abordar la problemàtica de les víctimes, però tampoc no és el final”.

Mons. Argüello ha recordat el gran impuls que ha tingut aquest treball amb el papa Francesc i ha destacat les “300 oficines de les diòcesis i congregacions religioses posades en marxa que han fet un gran pas en l’acompanyament, la prevenció, la formació i la reparació”.

El president de la CEE reconeix que “res no pot guarir el dolor de tantes víctimes al llarg de dècades”, però aquest pla suposa “el compromís decidit amb les víctimes”. En aquest sentit, ha subratllat que “res no ens eximeix de prendre totes les mesures necessàries”.

LUIS ARGÜELLO, president CEE

“Aquest pla vol ser subsidiari quan s’han acabat les vies judicials. L’Església manté la porta oberta per rebre qualsevol víctima, recollir la seva denúncia i oferir una reparació integral”

Mons. Luis Argüello és conscient del “dolor causat per alguns dels membres de l’Església”, i per això ha refermat el compromís “d’acollir, acompanyar i reparar”.

Un aspecte que ha volgut ressaltar el també arquebisbe de Valladolid és que es respectin “les normes de funcionament de l’Església. Demanem respecte pel caminar de l’Església. No signem un decret que obligui, sinó uns criteris de comunió perquè les persones que creguin que han de ser reparades puguin anar a cada diòcesi i cada congregació o també anar a una comissió assessora que els ajudi”.

Mons. Luis Argüello / CEE.

Segons Mons. Argüello, “l’Església té la decisió ferma d’acompanyar i reparar amb una resposta que vol anar més enllà del que la legalitat ens demana”. En aquest sentit, ha assenyalat que aquest compromís neix de la responsabilitat moral i del dolor “que acollim com a propi”.

En roda de premsa, el president de la CEE ha explicat que molts casos han prescrit: “Tenen les vies judicials tancades i nosaltres volem obrir una porta per oferir acollida i reparació integral més enllà dels procediments jurídics.”

LUIS ARGÜELLO, president CEE

“Hem après la importància de cada rostre, que demana discreció i lleialtat. Les víctimes ens han ajudat a prendre consciència”

Juntament amb Mons. Argüello, el president de la Conferència Espanyola de Religiosos (Confer), Jesús Díaz Sariego, ha valorat que “l’Església ha fet un pas molt gran. L’objectiu són les víctimes, elles són el centre del nostre treball”.

Díaz ha compartit que l’escolta de les víctimes els ha ensenyat “a sensibilitzar-nos del mal que els han fet alguns dels membres de l’Església i a canviar la nostra manera de fer”. En aquest aspecte, ha enumerat l’elaboració de protocols, la formació, la vigilància a les escoles i els esforços per detectar possibles abusos.

Jesús Díaz i Luis Argüello, davant dels mitjans de comunicació / CEE.

Per al president de la Confer, és una qüestió “de reparació moral, perquè l’Església té un deure moral amb les víctimes. La determinació és molt consensuada per reparar les víctimes, acompanyar-les i ajudar-les”.

JESÚS DÍAZ, president Confer

“Encara queda molta feina per fer, però ja partim d’una base molt desenvolupada i viscuda en comunió”

El Pla ha estat elaborat pel Servei d’Assesorament de les Oficines i han treballat de manera conjunta la CEE i la Confer, amb diferents aportacions del Secretariat per a Afers Jurídics de la CEE i de l’òrgan de Compliance de la CEE.

Per a la posada en marxa del PRIVA s’establirà una comissió assessora per avaluar cada cas de manera singular per analitzar els danys causats a la víctima i definir les vies de reparació. Estarà formada per deu persones: quatre experts de l’àmbit forense, quatre de l’àmbit jurídic, un representant de la CEE i un altre de la Confer.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!