Pregària i solidaritat en temps de coronavirus

«Per les víctimesi afectats pel coronavirus. Per tot el personal mèdic i d’infermeria. Perquè estrobi ben aviat el remei per combatre aquesta pandèmia. Que el Senyor ensalliberi de la por i ens infongui serenor i esperança. Preguem al Senyor.» Aquesta és una de les pregàries més presents aquests dies com a conseqüència del que l’Organització Mundial de la Salut haqualificat de pandèmia. El Covid-19 afecta països d’arreu del món, amb especialincidència a Espanya i Catalunya, on ja hainfectat més de 500 persones i ha provocat la mort de 8 més.

L’Esglésiacatalana, seguint les mesures indicades per les autoritats civils i sanitàries, així com les disposicions de la Conferència EpiscopalEspanyola, ha anat reforçant les mesures de prevenció; sempre, això sí, amb lavoluntat de mantenir la seva proximitat a tots els fidels, especialment als mésvulnerables, i de transmetre un missatge d’esperança i confiança.

En aquest sentit, la Conferència Episcopal Tarraconense va publicar una nota el 14 de març en què anunciava la supressió de totes les celebracions de l’Eucaristia amb participació de fidels i dispensava tots els fidels de les deu diòcesis amb seu a Catalunya del precepte dominical «mentre duri la situació de greu crisi sanitària actual». En la mateixa nota s’indica que les exèquies, en diàleg amb les famílies, se celebrin de forma simplificada mentre que els funerals es posposin per a més endavant. Alhora, els bisbes catalans conviden a «mantenir les esglésies obertes, en la mesura del possible» i a atendre «amb caritat pastoral els malalts i les persones angoixades». També a seguir la missa a través de la televisió, de la radio o d’internet.

«Davant de lasituació originada pel contagi del Covid-19, hem de complir amb els protocolsque han emès les autoritats tant eclesiàstiques com civils i fer prevaler elsentit de la responsabilitat i el sentit comú», manifesta Mn. Juan Manuel Bajo,director del Secretariat Interdiocesà de Pastoral de la Salut de la ConferènciaEpiscopal Tarraconense, que també explica que han donat «la indicació que tots els capellans i agents de pastoral que treballen als hospitals es posin en contacte amb el control d’infermeria perquè els facilitin els materials de prevenció adients: mascareta, guants, bata i ulleres de protecció».

De la seva banda,els rectors d’Igualada (bisbat de Vic), davant de la situació de confinament enquè es troba la ciutat, com també les poblacions de Vilanova del Camí, SantaMargarida de Montbui i Òdena, han fet «una crida a l’esperança a tota lafeligresia que viu amb preocupació aquests fets i els animem especialment quevisquin amb més intensitat, en aquest temps quaresmal, la pregària personal iles pràctiques de pietat per trobar-hi el confort i la fortalesa en aquestaalarma». Al mateix temps, recorden que atendran «tots els malalts quenecessitin assistència espiritual». I per això han posat a la seva disposicióels seus telèfons de contacte.

En una entrevistaa Ràdio Estel, el divendres 13 de març passat, Mn. Xavier Bisbal, rector deSanta Maria i Sagrada Família d’Igualada, ha comentat que «malgrat els momentsdifícils, hem d’animar la gent a pregar i a viure amb esperança aquestasituació, perquè la superarem». I ha afegit que la petició de confinament a casaper part de les autoritats impossibilita l’assistència a les celebracionslitúrgiques: «M’he preparat un altar a la biblioteca, des d’on oferiré la missaper tot el poble.» Mn. Bisbal, que també és delegat de Mitjans de Comunicaciódel bisbat de Vic, ha apel·lat de nou a la responsabilitat: «Són mesures dures,però si se’ns demana que no ens moguem per tal de no expandir aquest brot tocafer-ho, ens ho hem de prendre amb calma.»

Una altrasituació dolorosa és la dels enterraments de les persones que han mort a causadel Covid-19: «Haurem d’esperar que passi tot això per poder oferir misses peraquests difunts.»

Mesuresextraordinàries

Atès el tancamentd’escoles i centres universitaris decretat pel Departament d’Educació de laGeneralitat de Catalunya, les parròquies i centres de culte han suspès tots elsactes de pastoral educativa, com la catequesi, grups de lleure o grups dejoves, així com tota activitat pastoral que impliqui el treball en grup.Evidentment, la mateixa mesura ha tingut incidència en totes les institucionsdocents, com l’Ateneu Universitari Sant Pacià, o la mateixa Escolania deMontserrat. Al tancament d’aquesta edició, també constava la cancel·lació de laPasqua de les Avellanes dels Maristes i la Pasqua Jove de La Salle Catalunya.De la seva banda, el monestir de Santa Maria de Poblet havia procedit a clausurarl’hostatgeria.

Una altra decisióque ha tingut ampli ressò ha estat l’aturada de les obres i de les visites dela basílica de la Sagrada Família. «Aquesta decisió», tal com ha exposat laJunta Constructora en un comunicat, «es fa extensiva a la Casa Museu Gaudí,ubicada al Park Güell, i es pren amb la voluntat de protegir els visitants, totel personal i els col·laboradors externs del temple del risc de possiblescontagis». També havia quedat suspesa la il·luminació de la façana de laPassió, emmarcada en els actes de celebració de la Setmana Santa.

Finalment, lesPassions d’Olesa, d’Esparreguera o de Cervera havien decidit ajornar lessessions d’inici de temporada.

Atenció als mésvulnerables

En aquest momentdifícil, l’Església també convida a no oblidar-nos de les persones més febles ivulnerables. El papa Francesc, através del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral, ha enviat100.000 euros a Càritas Itàlia. Els diners es dedicaran a donar suport als serveisessencials a favor dels pobres i dels més febles i vulnerables.

De la seva banda,sor Lucía Caram, dominica de Manresa i responsable del programa de lluitacontra la pobresa Invulnerables, fa un crit d’alerta: «No ens oblidem dels méspobres. Aquest és un crit desesperat. La gent s’està abraonant als supermercatsi buidant les estanteries. Hem de viure aquest moment des de la fe, però tambédes del compromís.»

Per això, laresponsable de la Fundació del Convent de Santa Clara recorda que el momentactual exigeix solidaritat extra: «Cadascú pot fer-ho a la seva manera. Jo vullposar en valor la feina de tants i tants voluntaris i voluntàries queimmediatament han dit: “No podem tancar el banc d’aliments, no podem deixard’atendre les residències.” Aquest és un compromís de gent que s’hi juga lavida i que són els primers que volen servir i estar al costat dels últims. Nopodem oblidar-los ni abandonar-los.»

«El coronavirus»,conclou la dominica, «és una pandèmia que no coneix raça, cultura, religió,país, ni classe social i que ens afecta a tots. Ha posat sobre la taula lavulnerabilitat absoluta de tothom. És moment de prendre’n consciència i seriamolt trist que caiguéssim en el “campi qui pugui”.»

Finalment, elteòleg Xavier Morlans, un dels impulsors del projecte Hospital de Campanya deSanta Anna, posa en valor la necessitat de la pregària i de la solidaritat,alhora que veu aquest moment difícil com una oportunitat: «Hi haurà un efectepositiu. Segur que experimentarem que vivim una vida massa accelerada així comel goig de tenir temps per estar amb nosaltres mateixos, per llegir, perpregar, fins i tot per mirar bones pel·lícules.»

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!