Prenent la iniciativa en l’estudi de la persona i l’obra de Gaudí

“Gaudí no és només una gran figura, sinó que també demana una gran interpretació” Ho ha dit Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, en presentar el Centre Internacional d’Estudis Avançats Antoni Gaudí i els seus col·laboradors. Un centre de recerca i divulgació a nivell científic creat per la Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes i la Fundació del Temple Expiatori de la basílica de la Sagrada Família que pretén prendre la iniciativa a l’hora de donar màxima difusió a l’obra gaudiniana i contribuir a l’estudi i la comprensió de la seva persona i obra. Tal com ha destacat David Abadías, degà de la Facultat Antoni Gaudí, es tracta d’”agafar la iniciativa a l’hora de portar endavant l’estudi i la presentació de la seva figura amb profunditat”.

Gaudí, tal com s’ha dit en l’acte de presentació, celebrat el 8 de setembre, és un personatge polièdric que s’ha d’estudiar en la seva globalitat, entesa en la triple visió del teòleg, l’artista i l’arquitecte. “Gaudí és un arquitecte, però també és un teòleg i un artista”, ha manifestat Armand Puig, que també ha destacat una altra dimensió nova del centre: el fet de parar atenció en els seus col·laboradors. “Gaudí treballava amb un munt de gent, i això s’ha tingut poc en compte”, ha reivindicat el rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià.

Per tot plegat, el Centre d’Estudis Antoni Gaudí vol esdevenir un referent internacional per a tots els estudiosos de l’arquitecte. La seva ubicació serà als espais museístics de la basílica de la Sagrada Família. I comptarà amb locals habilitats per a la feina dels investigadors i per a les sessions acadèmiques que s’hi hagin de dur a terme. També hi haurà una biblioteca —que recopilarà llibres i articles relacionats amb Gaudí i els seus col·laboradors–, una hemeroteca —amb diaris, revistes i opuscles—, una fonoteca, i un arxiu fotogràfic i d’il·lustracions. L’oficina tècnica estarà situada a l’Ateneu Universitari Sant Pacià, al carrer de la Diputació. Amb tot, els responsables del projecte han reconegut que l’espai de la Sagrada Família trigarà anys a fer-se realitat, tenint en compte que la pandèmia del Covid-19 ha obligat a ajornar les obres del temple i els diferents projectes en marxa. Dit això, a ningú no se li escapa que quan sigui una realitat, la basílica de la Sagrada Família no únicament serà el gran monument conegut mundialment, sinó també el lloc per a la recerca dels estudiosos en la persona i obra de Gaudí.

Un element fonamental del centre serà la creació d’un banc de dades en línia, obert als estudiosos i investigadors, que inclourà tota la documentació existent sobre l’arquitecte i els seus col·laboradors, tant escrita —documents, epistolari, plànols, dibuixos—, com plàstica —maquetes, models, materials i objectes d’altres tipus. Serà una manera de posar ordre en la dispersió actual de tot aquest material i fer-la accessible al servei dels estudiosos. També permetrà atraure material de persones particulars que optin per deixar-lo en dipòsit en un centre que porta la garantia de l’Església quant a conservació del patrimoni.

La Dra. Rosa Ribas, secretària general de la Facultat Antoni Gaudí, encapçalarà l’equip directiu del centre, que també comptarà amb el suport d’un consell assessor, que estarà format per personalitats reconegudes i expertes. Tal com ha explicat Ribas, les quatre àrees de recerca que s’impulsaran són, en primer lloc, l’estudi de la simbologia present en totes les obres de Gaudí —extreta de la teologia, la Bíblia, la litúrgia, la natura, la història, les tradicions populars, les devocions populars, el teatre, la música, les mitologies grega i romana—; en segon lloc, l’arquitectura en el seu sentit més ampli —disseny i geometria de les edificacions, estudis de so i de llum, ús dels materials emprats en les construccions, organització del treball, comparacions amb la història de l’arquitectura—; en tercer lloc, els contextos en què es mou Gaudí —religiós, estètic, geogràfic, polític, econòmic, social, ideològic— i, en quart lloc, la innovació que caracteritza tota l’obra gaudiniana i que irradia en obres i arquitectes d’arreu del món.

El nou centre també permetrà organitzar cursos, simposis i congressos en connexió amb altres estudiosos d’arreu del món. De fet, tal com ha insistit Armand Puig, “volem ser inclusius” i, en aquest sentit, “tothom que treballi Gaudí hi és benvingut”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!