El dijous 9 de febrer es va celebrar l’acte de presentació de “Camins. Fundació Social Escola Pia”, l’entitat social d’acompanyament socioeducatiu d’infants i joves en situació de vulnerabilitat que sorgeix de la fusió de les entitats socials Benallar, Servei Solidari i Fundació Educació solidària.
L’esdeveniment va reunir unes cent persones implicades en diferents institucions i entitats del tercer sector per parlar en profunditat sobre l’estat dels drets socials a Catalunya. Amb la presentació d’Esther Vera, periodista i directora del Diari Ara, l’acte va girar al voltant d’una colpidora conferència d’Enric Canet, director de relacions ciutadanes del Casal dels Infants i escolapi, en què va voler donar un toc d’alerta sobre com “el mercantilisme també ha afectat les ONG”.
Què són vertaderament les oportunitats o què vol dir tenir un cas d’èxit van erigir-se com a reflexions molt necessàries per al present i futur de les entitats si de debò volen dur a terme una tasca social. “No fem la tasca social per fer el bé, sinó perquè són els seus drets”, va voler remarcar Enric Canet.
L’acte de presentació de la fundació Camins també va comptar amb una taula rodona on Shahid Ashraf, jove exusuari de pisos amb suport educatiu de Camins, i Clara Artús, coordinadora del projecte de mentoria de l’entitat, van poder oferir la seva experiència sobre com l’acompanyament socioeducatiu pot oferir més oportunitats a infants i joves en risc d’exclusió.
A l’esdeveniment també es va poder escoltar el president del patronat de Camins i provincial de l’Escola Pia de Catalunya, Eduard Pini, que va explicar la història de l’acció social de la institució. La directora dels Serveis Territorials de Barcelona de la Conselleria de Drets Socials, Lluïsa Nicolau, va posar en relleu la bona tasca de les entitats socials i com, des del departament, s’obren noves propostes per donar millor suport a les necessitats socials.
L’entitat atén anualment unes 2.500 persones
Tal com va explicar la directora de “Camins. Fundació Social Escola Pia”, Mireia Sánchez, l’entitat atén anualment unes 2.500 persones. Els projectes de la Fundació tenen tres àrees d’acció: infància i famílies (amb centres socioeducatius, projectes de mentoria juvenil i d’acollida a famílies sol·licitants d’asil), joves (amb accions de formació prelaboral, habitatge amb suport educatiu per a joves extutelats, acollida per a joves migrants sense llar, itineraris d’emancipació cap a l’èxit) i cooperació internacional (amb projectes a Mèxic i Àfrica de l’Oest).