La Sala Pere Casaldàliga ha acollit la presentació del llibre L’origen de la Sagrada Família. Josep Manyanet, l’inspirador (Barcelona, Claret, 2014, 272 pàg.), l’autor del qual és Josep M. Blanquet, secretari general dels Fills de la Sagrada Família.
Presentaren l’acte José Manuel Almuzara, arquitecte, president de l’Associació pro Beatificació d’Antoni Gaudí i vicepresident d’Amics de Gaudí, Josep M. Tarragona, historiador i biògraf d’Antoni Gaudí, i l’autor hi va afegir una breu explicació sobre el perquè i el contingut del llibre.
Va obrir l’acte el P. Jesús Díaz, superior general dels Fills de la Sagrada Família, agraint el coratge i la previsió del beat Ramon Oromí que han fet possible la recuperació d’aquest interessant patrimoni de l’Institut referent al temple expiatori de la Sagrada Família.
Tot seguit, José Manuel Almuzara va posar en relleu l’extraordinària aportació que fa aquest llibre a la història del temple i també al procés de beatificació d’Antoni Gaudí, relatant paraules i fets fins avui desconeguts. Es manifestà d’acord amb la tesi del llibre que dóna a cadascun dels tres protagonistes –sant Josep Manyanet, Josep M. Bocabella i el servent de Déu Antoni Gaudí– un rol ben precís i complementari a benefici del mateix temple.
Josep M. Tarragona, recordant l’inici dels temples, especialment els cristians però no solament, a la base dels quals sempre hi ha un màrtir o un sant, va descriure la “història espiritual” del temple de la Sagrada Família, a partir de la inspiració d’un sant, Josep Manyanet, i que durant 15 anys es va forjar amb Josep M. Bocabella i la seva família. A partir del 1883, i més concretament des del 1892, amb l’arquitecte Antoni Gaudí, começà la “història artística” del temple. La primera omple de sentit la segona, i aquesta ennobleix i enlaira la primera. El temple, avui basílica, de la Sagrada Família és el fruit d’aquesta conjunció.
Ramon Oromí Sullà
Josep M. Blanquet començà dient que el veritable autor d’aquest llibre no era ell sinó el beat Ramon Oromí Sullà, sacerdot màrtir dels Fills de la Sagrada Família. Des dels anys 1930, d’acord amb els superiors, s’havien proposat organitzar un Museu de Josep Manyanet a la Casa mare de Sant Andreu de Palomar i van recollir de les diverses comunitats de les Filles i Fills de la Sagrada Família, dels familiars i amics, els records del sant i dels Instituts que conservaven. Però des del mes de febrer fins al juliol del 1936, veient que les coses anaven maldades, d’acord amb el metge i amic Joan Vendrell i Soler, el beat Oromí, amb l’ajuda d’altres, van amagar tots els objectes a la casa del doctor i ell, que havia estat secretari general i arxiver de l’Institut durant molts anys, els va descriure i identificar posant noms, procedència i circumstàncies de cadascun d’ells. Aquests testimonis s’han conservat gràcies a la transcripció que n’havia fet el doctor. El beat Oromí va ser detingut i assassinat el 26 d’abril del 1937.