La Universitat Internacional de Catalunya ha presentat el Concurs de Cant UIC Barcelona en memòria de Conxita Badia, la primera edició d’una competició oberta al jove talent líric que tindrà lloc del 30 de setembre al 3 d’octubre a l’Aula Magna de UIC Barcelona, amb una final oberta al públic on els finalistes optaran a guanyar el Gran Premi en memòria de Conxita Badia, un reconeixement remunerat amb 5.000 euros.
El concurs neix a partir del projecte de recerca Conxita Badia. Una veu per la cultura catalana de la professora i investigadora de la Facultat de Ciències de l’Educació de UIC Barcelona Carolina Estrada, que compta amb l’aprovació i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu del concurs és promoure la professionalització de joves talents lírics a partir d’una competició que projecti les seves carreres artístiques.
El concurs compta amb una primera fase online anomenada “Descobrint les veus”, on els candidats han de presentar un enregistrament de vídeo interpretant un programa de lliure elecció. Un jurat professional triarà els candidats que passen a una primera audició presencial a porta tancada l’1 d’octubre a UIC Barcelona. El 3 d’octubre a les 17h tindrà lloc a l’Aula Magna de la universitat la Fase Final “Veu i Ànima: Gran Premi en memòria de Conxita Badia”, una gala en directe oberta al públic.
Amb la voluntat d’agrair la participació de tots els candidats i reconèixer el seu talent, el Concurs de Cant compta amb prop d’una desena de premis remunerats, en categories com el Premi del públic, a millor interpretació de repertori operístic o a millor intèrpret de cançó catalana, així com la oportunitat de participar en concerts i master class.
La primera edició del concurs persegueix enfortir la llengua i la cultura catalanes a través de la música, explorant els aspectes únics d’una tradició musical que ha perdurat gràcies a figures femenines oblidades, a les quals el concurs pretén donar visibilitat i reivindicar. El concurs organitzat per UIC Barcelona neix amb una perspectiva multidimensional per preservar el patrimoni i la identitat cultural de Catalunya.
“Aquest projecte és la continuació de la meva recerca sobre la tradició musical d’Enric Granados, en la qual treballo des de fa més d’una dècada”, explica Carolina Estrada. “Conxita Badia, com a deixebla seva, va esdevenir una figura clau en la transmissió d’aquesta tradició a través de la veu, i he volgut recuperar aquest llegat per ajudar a desenvolupar professionalment les noves generacions”, apunta.
“Hi ha una manca de visibilitat i de circuits professionals estables que fa que molts talents emergents hagin de buscar oportunitats a l’estranger. Caldria reforçar les estructures de suport i oferir més espais perquè els joves músics puguin desenvolupar la seva carrera amb garanties”, puntualitza la investigadora, que ha impartit cursos a institucions com la Royal Academy of Music de Londres i les universitats de Sydney, Melbourne i Estrasburg, entre d’altres.
Més enllà del Concurs de Cant amb el qual culmina el projecte de recerca de Carolina Estrada, aquest preveu una sèrie de jornades educatives i de treball amb concerts d’intèrprets reconeguts al territori. La primera cita de promoció del projecte és el 9 d’abril a les 17h a la Biblioteca de Catalunya, amb una conferència amb la participació d’experts i amb el concert de la soprano Katerina Tretyakova, la mezzosoprano Cristina Segura, el tenor Roger Padullés i la pianista i líder del projecte Carolina Estrada.
El segon concert tindrà lloc l’11 de maig al Reial Cercle Artístic de Barcelona a les 12h, inspirat en la creença de Conxita Badia del poder transformador de la música. La gala lírica comptarà amb solistes de primer nivell que interpretaran un repertori acuradament seleccionat que reflecteix l’essència l’impacte artístic de Conxita Badia.
El 2 d’octubre, un dia abans de la Gran Gala Final, tots els participants gaudiran d’un taller de música a UIC Barcelona anomenat “Survival Kit for Singers”, en el marc del projecte i amb una voluntat pedagògica i de formació.
Conxita Badia (1897-1975) fou una figura emblemàtica de la música catalana, alumna d’Enric Granados. Mestra de Montserrat Caballé, esdevingué una soprano i una pianista excepcional. Va ser una ànima apassionada, una mestra dedicada i una ambaixadora de la cultura catalana que va deixar una empremta inesborrable. El 2025 es compleix el cinquantè aniversari de la seva mort, i la professora i investigadora Carolina Estrada ha volgut reivindicar la seva figura en el projecte competitiu que lidera des de fa anys.