Aquest diumenge, 8 de desembre, al matí, més de 2.500 persones han assistit al primer ofici a la catedral de la Notre-Dame, des de l’incendi del 2019. La missa, en la qual han participat més de 150 bisbes francesos, i feligresos de totes les parròquies de París, així com representants de les associacions caritatives de la ciutat, ha començat amb una processó dels representants de les 113 diòcesis de París. La celebració, presidida per l’arquebisbe de la ciutat, Laurent Ulrich, ha comptat amb un gran nombre d’autoritats civils, encapçalades pel president francès, Emmanuel Macron, que el dia anterior ja havia participat en la cerimònia de reobertura, en la qual van assistir també Trump i Zelenski, entre d’altres.
Consagració de l’altar i entrada de les relíquies parisenques
Durant la missa s’ha consagrat el nou altar fet de bronze de la restaurada catedral gòtica, on s’hi han dipositat les relíquies de cinc figures lligades a la història de l’Església de París: santa Maria Eugenia Milleret, santa Magdalena Sofía Barat, santa Catalina Labouré, sant Carles de Fouculd i el beat Vladimir Ghika. Posteriorment, s’ha resat una pregària i s’ha untat amb el sant crisma la creu central del temple i les altres quatre restants, que representen els claus de Crist a la creu.
Primera missa oberta al públic
El mateix diumenge a la tarda, la catedral ha acollit la missa vespertina oberta al públic, en la qual han pogut participar les persones que van aconseguir entrades prèviament. Tot i que una gran multitud ja va seguir la missa de diumenge al matí des de fora del temple, aquesta ha estat la primera ocasió en la qual el poble ha pogut entrar-hi per participar en una eucaristia després de l’incendi del 2019. Amb l’obertura oficial de la catedral, s’espera que cada any hi puguin entrar més de 15 milions de persones, en aquest nou capítol de la seva història.
D’altra banda, com va exposar Ulrich durant la celebració, aquest renaixement monumental no es limita només a un dia, ja que es farà una “octava de celebracions”, formada per vuit dies de serveis religiosos especials, cadascun amb el seu propi tema, que s’estendran fins al 15 de desembre.