El dissabte 9 de març, l’Església arxidiocesana de Barcelona i el Consell General de Germandats i Confraries de l’Arxidiòcesi de Barcelona han organitzat una solemne processó per demanar que plogui.
La processó, durant la qual sortirà el Sant Crist de la Sang, començarà a les 20.00 pels carrers de Ciutat Vella, després de l’eucaristia que se celebrarà a la basílica de Santa Maria del Pi.
Un dels responsables d’aquesta iniciativa és l’historiador i conservador de la basílica de Santa Maria del Pi, Jordi Sacasas, que ha estat entrevistat al programa La caravana de Ràdio Estel.
Sacasas ha explicat que durant tota la setmana ja s’han anat fent dues pregàries diàries per la pluja, les anomenades rogatives: “Hem tingut força gent pregant cada dia, fins i tot persones que són habituals a la parròquia. Som conscients que el canvi climàtic és una responsabilitat de tothom, no només dels creients, perquè hem de cuidar la casa comuna, que és el planeta”.
“Hem tingut força gent pregant cada dia, fins i tot persones que són habituals a la parròquia”
El mateix Sacasas ha parlat de la possibilitat que plogui durant la processó del dissabte, com han alertat els meteoròlegs, i ha dit que si això passa, no serà la primera vegada: “Històricament, alguna vegada el Sant Crist de la Sang havia sortit fent el mateix recorregut que farem, la processó s’havia hagut d’aturar perquè començava a ploure. Si ens toca fer el mateix, serà benvingut, perquè el que volem precisament és que plogui”, ha dit.
“Històricament, alguna vegada la processó s’havia hagut d’aturar perquè començava a ploure”
Tot i que no es conserven tots els arxius, hi ha molts documents guardats a la basílica que expliquen les sequeres que ha patit la ciutat al llarg dels anys i les processons del Sant Crist de la Sang que s’han fet. És per això que Sacasas ha reconegut la importància de conservar aquests arxius eclesials, que utilitzen els paleometeoròlegs per entendre el clima mediterrani: “L’afluència de les rogatives coincideix amb els períodes de sequera. Al Mediterrani hi ha hagut grans períodes de sequera, alguns fins i tot de més greus que els d’ara, i ho podem saber gràcies a documents com els que guardem a la basílica de Santa Maria del Pi”.
“Al Mediterrani hi ha hagut grans períodes de sequera, alguns fins i tot de més greus que els d’ara”
Pel que fa a la figura del Sant Crist de la Sang, Sacasas ha explicat que es tracta “d’una imatge molt important a la ciutat, i que es treia en moments de màxima necessitat, com per exemple quan hi havia tempestes, quan hi havia sequera, o fins i tot quan s’havia patit un terratrèmol”.