La Fundació Endesa i Càritas diocesana de Tarragona van presentar el 20 de gener un projecte de formació ocupacional a l’Institut Comte de Rius de Tarragona. El projecte s’emmarca en el conveni de col·laboració entre la Fundació Endesa i Càritas Espanyola, i és el primer curs que la Fundació Endesa el finança a Catalunya.
El projecte Endesa-Càritas consisteix en la impartició d’un curs auxiliar de muntatge d’instal·lacions elcètriques i de telecomunicacions en edificis a un grup de 16 persones per tal de millorar-ne la qualificació professional. El perfil dels seleccionats per a aquest projecte és el de persones d’entre 25-50 anys, aturades de llarga durada i amb greus dificultats per reincorporar-se al mercat laboral.
Eduardo Martin, director de Programes Socials i patró de la Fundació Endesa, va encoratjar els presents a ser «els pioners d’aquesta primera promoció a Catalunya. Us animo a posar tot l’esforç perquè sigui possible». La metodologia del projecte es basa en la intervenció socioeducativa. És a dir, en l’adquisició de coneixements des de la pràctica i l’experiència personal, a la qual se sumarà l’acompanyament personal dels participants per part de Càritas.
El programa formatiu, que tindrà una durada total de 500 hores (300 de formació teòrica en electricitat, 120 de matèries transversals i 80 de pràctiques en empresa), s’acabarà al juny. L’impartirà l’Institut Comte de Rius de Tarragona, sota la direcció de Francesc Roca, i permetrà l’obtenció d’un Certificat de Professionalitat de nivell 1. «Aquest és un gran centre de formació, i juntament amb l’impuls d’Endesa i la credibilitat i sensibilitat de Càritas, serà possible que els alumnes comencin un nou camí», va subratllar el director del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Joan Aregio, per afegir que la lluita contra la desocupació és cosa de tots, «empreses, voluntaris, administració i participants».
Per la seva part, Francesc Roig, director de Càritas diocesana de Tarragona, després de donar gràcies a Endesa, a l’Institut per la seva disponibilitat i al SOC, va afirmar que Càritas dóna resposta a les necessitats més urgents de les persones més vulnerables de la societat. Segons l’última Memòria, després de l’alimentació, la feina és la prioritat per a les persones que arriben a Càritas. Roig insistí que «hem de potenciar la formació i inserció laboral per arribar a donar a la persona la seva veritable dignitat».
Així mateix, el director de Càritas va expressar que sense els 16 alumnes i la seva disponibilitat per fer aquest curs, el projecte no hauria estat possible. També va relacionar el tema de l’ocupació i inserció laboral amb el projecte que Càritas diocesana ha posat en marxa recentment, el d’Empreses amb cor.