El temps d’Advent és un temps d’esperança. Esperem la vinguda de Jesús per Nadal, però aquesta espera és una actitud que tot cristià ha de viure, ja que som el poble de l’esperança, de la il·lusió, per un món millor més semblant al món que Jesús volia, el Regne de Déu.
La paraula advent prové del llatí ad-venio que vol dir: “arribada, vinguda.” Per tant, és un període de 4 setmanes per esperar i preparar la vinguda de Jesús.
L’Advent ens ajuda a tenir una actitud d’esperança, malgrat les dificultats, de vetlla i de pregària, de treballar cada dia preparant els camins del Senyor que s’acosta, d’anar construint el seu Regne; el Regne de Déu.
En l’Advent revivim i actualitzem el desig de Jesús en les nostres vides i el canvi de cor que això implica. Aquest temps litúrgic ens ajuda a obrir el cor a la llibertat i la nova vida que Jesús ens porta a través del seu Evangeli i de la seva pròpia persona.
Des del col·legi FEP Mare de Déu de la Salut aquest temps d’espera el vivim amb molta il·lusió tota la comunitat educativa amb el projecte Fer el Pessebre a l’escola.
Fer el pessebre és una tradició molt important per a la fe cristiana, generalment compartida amb la família i amics. El pessebre és una representació d’amor, senzilla i austera que escenifica el naixement de Jesús i representa l’inici de l’era cristiana.
L’origen del pessebre troba confirmació abans de res en alguns detalls evangèlics del naixement de Jesús a Betlem. L’evangelista Lluc diu senzillament que Maria “va donar a llum el seu fill primogènit, l’embolcallà i el posà en una menjadora, perquè no hi havia lloc per a ells a l’hostal” (Lc 2,7). Jesús va ser col·locat en una menjadora, que en llatí es diu praesepium; d’aquí pessebre.
El moment de fer el pessebre ha estat sempre un moment únic i especial. Qui no recorda amb nostàlgia quan de petit, amb la mare, el pare o els avis, preparava el pessebre amb il·lusió els dies previs a Nadal. Fent el pessebre s’aprenen els valors cristians d’estimar, compartir…
Aquest moment clau de la tradició cristiana sempre ha estat un moment d’il·lusió i alegria que, avui, també té lloc a les escoles i al carrer, on les botigues, les places o altres espais públics es converteixen en l’escenari ideal per a la representació del pessebre. Molts pobles, avui, també representen el pessebre vivent.
Aquest any des del Col·legi FEP Mare de Déu de la Salut de la Fundació d’Escoles Parroquials de l’Arquebisbat de Barcelona hem dut a terme el projecte interdisciplinari “Pessebre a l’escola”. Cada classe ha fet un pessebre o una escena per exposar en una botiga del barri, inspirat en l’especialitat de la botiga. Així, es van crear pessebres amb ulleres, sabates… És un exercici creatiu, compartit per tota la comunitat educativa, en el qual es van utilitzar els materials més dispars per crear petites grans obres. El pessebre conté en si una rica espiritualitat popular que es transmet entre els alumnes, professors i famílies.
Aquests pessebres estan exposats durant totes les festes en els diferents aparadors de les botigues dels comerciants del passeig de la Salut de Badalona. Veure com les famílies de l’escola i tota la gent del barri descobreixen i admiren els pessebres que van fer els alumnes del col·legi fa que el gran valor espiritual en els pessebres sorgeixi.
Que els grans valors del pessebre ens acompanyin a totes i tots durant les festes de Nadal.