Josep-Lluís Fernández, bomber i capellà dels Bombers, Ramiro Arca, gallec i president de l’Associació d’Amics del Camí de Santiago a Barcelona, i Luigi Contento, geòleg i membre de l’Associació Catòlica de Treballadors Italians a Catalunya (ACLI-CAT), han compartit col·loqui aquest dimarts, sobre els últims incendis a Galícia i Portugal, dins el programa El Mirador de l’actualitat. Fernández ha destacat que “aquest comportament malauradament es dona i és una malaltia, abans més motivada per qüestions econòmiques, tot i que ara està prohibit, des de fa 60 anys, edificar sobre terreny cremat, cosa que no ha acabat amb la mala pràctica de provocar el foc”.
Arca ha recordat que “la prevenció és l’única arma per solucionar les constants onades d’incendis”, i ha destacat que “cal tenir una productivitat a la terra, i no només els arbres, que sovint deixen caure pinyes, cosa que provoca que el foc vagi a més”. Luigi Contento ha recordat que “els incendis fortuïts són només entre l’1 i el 2 per cent”. En aquesta línia, ha afegit que “hi ha unes condicions que han facilitat la destrucció d’aquests focs, a Galícia i Portugal, on sempre hi ha vent i, a més, ara patien les conseqüències d’un huracà amb vents de 110 quilòmetres per hora”. Des d’aquesta constatació, el geòleg italià ha admès que “l’acció dels piròmans és una causa que no s’entén i és fruit certament d’una malaltia”.
Tots han coincidit en la idea que aquests incendis a Galícia i Portugal són un exemple de perversió humana que destapa interessos, desig de fer mal i també deficiències en l’estat dels boscos. La cinquantena de morts en total és la pitjor conseqüència d’una acció amb clares mostres d’haver estat coordinada.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimarts 24 d’octubre.