Aquest dijous 13 de maig es va complir el 40è aniversari de l’acció criminal en què el turc Alí Agca va disparar contra Joan Pau II a la mateixa plaça de Sant Pere. Va ser a la tarda, a les 17.17 hores, en un moment en què el Papa polonès es desplaçava en el vehicle descobert, el Papamòbil, mentre era aclamat per les 30.000 persones presents al Vaticà en un dia, a més, molt assenyalat: la festa de la Mare de Déu de Fàtima. Les imatges van colpir el món, amb un home vestit de blanc que cau i, ensangonat, és sostingut pel seu secretari, el també polonès Stanislaw Dziwisz. La relació d’aquest fet amb un dels secrets profètics atribuïts a les aparicions de la Mare de Déu a Portugal ha estat un dels aspectes analitzats aquestes 4 dècades. Però sobretot és important el perdó que Sant Joan Pau II va oferir al qui va intentar matar-lo, quan va visitar-lo, per Nadal de 1983, a la presó on Alí Agca complia condemna a cadena perpètua. El Papa Karol Wojtyla va patir una greu ferida a l’estómac, de la qual es va recuperar, com també d’altres lesions al braç. Va superar aquell moment crític i va continuar amb la seva missió 24 anys més, fins que va morir l’any 2005, tot i que el deteriorament del seu estat de salut anava més ràpid del que hauria estat normal si no hagués patit l’atemptat. El catedràtic de Literatura de la Universitat Abat Oliba Marcin Kazmierczak, polonès i amic personal de Stanislaw Dziwisz, actualment arquebisbe emèrit de Cracòvia, ha explicat la seva visió dels fets aquest dijous en una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel.
Woktyla, com també després el cardenal Dziwisz, van ser arquebisbes de la seva diòcesi, Cracòvia. Vostè els va conèixer personalment, a tots dos?
De Joan Pau II, no tinc record d’haver-lo conegut físicament. Quan va anar-se’n de Cracòvia a Roma i va ser escollit Papa, jo tenia cinc anys. Podria ser que m’hagués creuat amb ell alguna vegada, però només això. La meva mare, en canvi, sí que té un record personal de Karol Wojtyla i va tenir relació amb ell. Al Cardenal Dziwisz. sí. Per casualitat, la seva germana és veïna i amiga de la meva meva mare. I després, el 2007, la Universitat Abat Oliba CEU va atorgar-li el Doctorat Honoris Causa. Em va tocar el privilegi de llegir la ‘Laudatio’. A més, hi ha una certa relació personal. Per exemple, va donar la Primera Comunió a un dels meus fills.
Com van viure els polonesos, i també vostè personalment, aquell atemptat del 13 de maig de 1981?
Jo no tinc més record que algunes imatges. Sí que tinc presents, des de la finestra de casa, les anomenades “Marxes blanques” a Polònia les setmanes immediatament posteriors a l’atemptat, ja que res no feia pensar que Joan Pau II sobrevisqués a aquells trets. De fet, el secretari havia redactat la nit abans, fins i tot, una nota anunciant la seva mort. Van ser pelegrinatges al santuari de Czestochowa, patrona de Polònia, per demanar a la Mare de Déu, resant el Rosari, que el Sant Pare es pogués recuperar. En aquell moment, el cardenal primat de Polònia, Stefan Wyszy?ski, antic mestre espiritual de Wojtyla, estava amb un càncer terminal, molt greu, i va enregistrar un àudio (perquè les autoritats no li permetien parlar per la ràdio) en què oferia la seva malaltia per Joan Pau II. Ell va morir, pocs dies després, i immediatament el Papa va començar a recuperar-se.
Joan Pau II va dir públicament, diverses vegades, que la Mare de Déu va salvar-li la vida perquè, segons el Papa polonès, un botxí va disparar la bala i Maria la va desviar perquè no morís. S’ha pogut estudiar científicament el que va passar?
El que va passar és que una de les bales, disparada per un autèntic professional i des de molt a prop, va passar molt a prop de l’artèria aorta, a pocs milímetres. Si no hagués estat desviada i hagués tocat l’aorta, Joan Pau II no hauria sobreviscut. És l’explicació d’allò que és inexplicable. Alí Agca continua dient ara que allò que va passar va ser impossible, inexplicable. Fins i tot ell tenia molt interès per les aparicions de Fàtima, perquè veia que hi havia uns fets que no tenien explicació.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dijous 13 de maig