Aquest dijous, solemnitat de sant Benet, a partir de les 12, el monestir de Santa Maria de Poblet acull la benedicció abacial de Rafel Barruè, que va ser elegit abat d’aquesta comunitat cistercenca el 22 d’abril passat. Amb motiu d’aquesta celebració, que presideix l’abat general de l’Orde cistercenc, Mauro-Giuseppe Lepori, i que es pot seguir en directe pel canal religiós en línia Ànima Estel, Barruè ha estat entrevistat pel periodista Ignasi Miranda al programa Sense distància de Ràdio Estel.
En aquesta entrevista, el nou abat ha destacat que una de les seves grans prioritats és ajudar a “viure la vida comunitària i fraterna amb joia, cosa que requereix fer moltes coses en comú i parlar amb els monjos”, i ha afegit que vol “fer un pas cap a una difusió i promoció més gran de la vida monàstica, perquè molts joves no la coneixen, i poden trobar-hi una opció i un plantejament de vida”.
Com viu aquest moment previ a la benedicció abacial?
Personalment, ha estat un gran canvi que no m’esperava, però ara ja portem més de dos mesos i ja m’hi he anat adaptant.
D’altra banda, per a la comunitat és un gran moment per tot el que representa el monestir de Poblet. Sempre dic que som el monestir més central de Catalunya, perquè hi ha els reis enterrats, i per tota la tradició dels monjos cistercencs, que d’abans del període de l’amortització han format part de la història del país. És per això que celebrem que a la benedicció puguin venir tots els bisbes de Catalunya, i algun abat d’altres monestirs cistercencs també. És un dia molt significatiu.
Com veu el futur de Poblet?
El monestir s’ha anat obrint al públic, primer pel turisme, però també és veritat que a banda del turisme cultural també hi ha persones que venen perquè tenen interès en la comunitat, en la vida monàstica, la pregària… a més, ara ho fem tot a l’església, i tothom hi pot participar. L’església està oberta tot el dia, i volem que la gent pugui continuar formant part de les celebracions.
“L’església està oberta tot el dia, i volem que la gent pugui continuar formant part de les celebracions”
Quines seran les seves prioritats en aquesta nova etapa com a abat?
Primer de tot, viure la vida comunitària i fraterna, amb joia. Això requereix fer moltes coses en comú, i escoltar les necessitats de tots els monjos, i és el que s’ha de fer. D’altra banda, volem fer un pas per donar a conèixer la vida monàstica, perquè hi ha molts joves (i no tan joves) que no coneixen la vida monàstica i que si venen poden trobar-hi un nou plantejament de vida.
La celebració és molt similar a la benedicció dels bisbes?
Els signes que rebré a la benedicció són els mateixos que s’imposen a un bisbe, tot i que l’abat no es consagra, sinó que rep la benedicció de manera solemne acompanyada del lliurament de la mitra, el bàcul i l’anell, com els prelats. D’altra banda, és important destacar que també vindran un gran nombre d’autoritats civils, entre elles el president de la Generalitat, la consellera de Cultura, la directora general de Patrimoni, el sotsdelegat del govern espanyol a Tarragona, la presidenta de la Diputació de Tarragona i els alcaldes de Vimbodí, l’Espluga de Francolí, Montblanc i Vila-real.