Gairebé cinc minuts d’experiència virtual immersiva. Això és el que ofereix des d’aquest mes de novembre la catedral de Barcelona a les visites turístiques. Sota el guiatge de l’equip de patrimoni de la seu barcelonina, un equip d’experts de l’empresa Vocces Lab ha fet servir un sistema d’enregistrament que ha unit drons amb càmeres de 360 graus, recreacions, grafismes, infografies i il·lustracions.
“És una manera de complementar la visita tradicional (cultural, turística…) perquè permet, a través de les ulleres de realitat virtual d’alta qualitat que hi hem instal·lat, concretament del model Oculus Quest2, anar observant tant la història de la presència de la catedral aquí a Barcelona, com, sobretot, la seva transcendència espiritual i la seva importància cultural i artística”, ha explicat Mn. Santiago Bueno, degà del Capítol de la Catedral de Barcelona, en la presentació als mitjans de comunicació d’aquesta iniciativa que ha tingut aquest dijous dia 9.
Mn. Bueno ha comentat que “juntament amb l’entrada a la catedral, es poden observar, mitjançant aquesta experiència virtual immersiva de 360 graus, aspectes molt interessants de la catedral que la visita física impossibilita fer-ho. Per exemple, des de la punta del cimbori, amb la imatge de santa Elena a dalt de tot, l’usuari pot contemplar tota la ciutat, o bé endinsar-se en l’antic baptisteri o en la cripta de santa Eulàlia”
La realitat virtual esdevé així una eina eficaç per descobrir el temple a vista d’ocell a través d’un recorregut pels seus espais més emblemàtics. A més, compta amb una banda sonora original, creada pel compositor Juan Marchena, que intensifica l’experiència sensorial. Es tracta d’una tendència creixent que enriqueix les visites turístiques i culturals i que ofereix una nova perspectiva de la catedral, on passat i present es donen la mà gràcies a les tecnologies més avançades.
Vocces Lab, l’empresa que ha fet possible aquesta fascinant aventura virtual, posa a disposició de la catedral de Barcelona les seves estacions immersives. “De fabricació pròpia, han estat pensades i dissenyades per gaudir de l’experiència de la realitat virtual amb la màxima comoditat i seguretat per al visitant. Els visitants poden escollir entre set llengües: català, castellà, anglès, francès, alemany, italià i xinès”, ha afirmat Francisco Moya, director de Vocces Lab, als periodistes.