L’hort medieval del reial monestir de Santa Maria de Pedralbes ha estat seleccionat com una de les deu millors pràctiques en patrimoni cultural a escala europea per l’European Heritage Hub, un projecte pilot finançat per la Unió Europea nascut per impulsar la transició cap a una societat sostenible, digital i integradora.
La Unió Europea selecciona iniciatives exemplars en el camp del patrimoni cultural que contribueixen a la transformació verda, digital i social de les ciutats. Així, la selecció dels deu projectes té com a objectiu promoure el patrimoni cultural arreu d’Europa. Els projectes seleccionats destaquen per ser propostes innovadores per fer front als reptes locals i presentar alternatives als desafiaments globals, així com pel seu potencial d’influir en les solucions polítiques.
L’organització posa especial èmfasi en aquelles pràctiques que promouen la transició verda i que col·laboren amb entitats de caràcter social. Les iniciatives seleccionades s’exposaran en una sèrie de deu articles de l’European Heritage Hub en els pròxims mesos.
L’Hort Petit del Monestir, tal com l’anomenen les religioses, és un recinte emmurallat Ha estat escollida una de les deu millors pràctiques europees en patrimoni cultural, que se situa a la façana sud, a l’espai on es guardava la collita. L’any 2017 el Museu del Monestir va iniciar un projecte per recuperar l’ús original d’aquest espai, amb l’objectiu de reconstruir un hort de quatre parcel·les tal com podia haver estat durant l’edat mitjana.
El projecte de l’hort medieval és considerat històric perquè té com a propòsit conrear espècies pròpies de l’Europa medieval. A més d’un hort, és també un laboratori d’experimentació de les tècniques de cultiu de l’època, una aula d’aprenentatge i un espai de protecció ambiental que promou la cultura ambiental, l’increment de l’espai verd de la ciutat i la recuperació d’espècies.
La recuperació de l’hort, des d’una perspectiva històrica, ha comportat un exhaustiu estudi per determinar les espècies que s’hi havien de sembrar. Per fer-ho, es van consultar els documents medievals custodiats a l’arxiu del mateix monestir i els tractats agrícoles de l’època on es recullen les espècies i les tècniques de cultiu durant l’edat mitjana.
Per aquest motiu es va constituir un equip multidisciplinari format per especialistes provinents dels camps de la història, l’arqueologia, la botànica, l’arqueobiologia, l’arquitectura, la museografia, l’educació mediambiental i els serveis socials que han abordat el projecte des de diferents vessants. Actualment participen al projecte dues entitats especialitzades en l’atenció a persones amb discapacitat intel•lectual i autisme. Les tasques que desenvolupen els participants de l’hort són aquelles relacionades amb el cicle de vida de les hortalisses des de la seva plantació a la collita.
El projecte de l’hort permet promoure valors i actituds envers la cura del medi ambient i a dinamitzar la cultura a través del treball cooperatiu i inclusiu. És un projecte del reial monestir de Santa Maria de Pedralbes amb la col·laboració de l’Institut de Cultura de Barcelona i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat que es pot visitar amb l’entrada general del reial monestir de Santa Maria de Pedralbes.