Del 7 a l’11 de juliol ha tingut lloc a Tarragona, concretament a les aules del Seminari, una nova edició dels Cursos Bíblics d’Estiu, que l’Associació Bíblica de Catalunya, amb seu a la capital tarragonina, organitza des de fa 41 anys.
El mèrit d’aquest curs rau en la initerropuda continuïtat, d’ençà la seva creació, que ha sobreviscut “per damunt d’altres cursos similiars endegats en altres diòcesis catalanes que, malauradament, no han perdurat”, subratlla mossèn Joan Magí, president de l’Associació Bíblica de Catalunya (ABCAT). Al llarg d’aquest periple de més de quaranta dècades, la participació ha sofert oscil·lacions però enguany una seixantena de cursillistes hi han participat superant així el nombre d’inscrits a l’any anterior i igualant els que ho van fer el 2012.
Tot enfortint la col.laboració mútua que des de fa tems hi ha entre l’ABCAT i l’Institut de Ciències Religioses Sant Fructuós (ISCR), a partir de 2010, els cursos bíblics d’estiu tenen el reconeixement acadèmic de l’ISRC. Es poden assimilar com a alumnes oients (certificat d’assistència al final), com a asignatures optatives del batixillerat o la llicenciatura en Ciències Reliogioses i també com a curs de Formació Permanet del Professorat.
Tal com ha manifestat mossèn Joan Magí, aquests cursos pretenen oferir un mètode d’estudi “que ens ajudi a fruir de la Paraula, a viure més a fons la nostra fe i a comunicar-la als altres”. El president de l’ABCAT es reafirma en la creença que tan sols amb el coneixement de la paraula i l’ajut de l’Esperit Sant “farem una Església més dinàmica, de conviccions fermes, sempre conscient i compromesa, una Església viva i present en el món”.
Les sessions s’han desenvolupat en horaris de matí i de tarda, indistintament, per bé que, en un bon nombre, els participants les han compartit. El programa dels matins ha estat centrat en l’Antic Testament, a càrrec del professor de Lletres de l’Universitat de Girona, i biblista, Joan Ferrer, concretament en els llibres de Job i de la Saviesa, respectivament, “els de més difícil interpretació, per ajudar a llegir-los des de la reflexió” va subratllar el professor. Pel que fa a la tanda de la tarda, mossèn Josep Lluís Arín, vicari general de la diòcesi de Tortosa va tractar les Cartes Apostòliques: la carta de Jaume, la primera i segona de Pere i la carta de Judes.
A destacar que per parts iguals la participació s’ha repartit entre els oients i els acadèmicament reglats, sigui per a la formació permanent o els que s’han acollit a les assignatures optatives, amb un ampli i variat ventall generacional. Entre els participants, molts d’ells habituals en les darreres edicions dels Cursos Bíblics d’Estiu.