El segon diumenge de juliol les comunitats cristianes celebren el Diumenge del Mar.
Amb motiu d’aquesta diada, el prefecte del Dicasteri per al Desenvolupament Humà Integral, el cardenal Michael Czerny, ha publicat un missatge on destaca la tasca essencial de més d’un milió de marins que cada dia de l’any treballen als vaixells que transporten mercaderies arreu del món.
El purpurat demana que es millorin les condicions de treball i que s’eviti qualsevol forma de discriminació. Lamenta que aquests treballadors siguin “invisibles” perquè, tot i que mouen l’economia mundial, s’enfronten a reptes per als quals no tenen descans ni tractaments adients.
“Amb la guerra a Ucraïna, els vaixells s’enfronten a la tasca descoratjadora de navegar entre les mines del Mar Negre i el Mar d’Azov. Molts vaixells s’han enfonsat i moltes vides humanes s’han perdut durant aquesta guerra”
També es refereix a la pandèmia, que va fer que més de 400.000 marins es quedessin a bord, sense poder abandonar el vaixell en acabar el contracte. I assenyala que les tripulacions que els havien de substituir no es van poder incorporar al vaixell i que, per a molts, va suposar un desastre econòmic.
El cardenal subratlla que algunes companyies navilieres van ser les úniques que es van beneficiar econòmicament de les crisis que van alterar la cadena de subministrament mundial.
“És lamentable que les companyies només hagin compartit amb els marins una part ínfima dels guanys desorbitants que van obtenir. Les empreses reben els guanys, mentre que els marins i les seves famílies paguen el preu”
Michal Cerny denuncia que la durada forçada dels contractes provoca un esgotament físic i psicològic que “pot conduir a errors humans de conseqüències perilloses”.
El missatge recorda el Conveni sobre el Treball Marítim del 2006, que obliga les companyies navilieres a proporcionar un allotjament decent i net, una alimentació nutritiva, un entorn segur, un horari de treball adient i un permís de terra.
“La possibilitat d’abandonar el vaixell i baixar a terra, tot i que sigui per un període curt de temps, és crucial per al benestar dels marins”
Amb el relaxament de les mesures anticovid, la mobilitat lliure és un fet, però no és així per a la gent del mar. “Es tracta d’una greu injustícia”, denuncia el cardenal, que explica que hi ha governs i companyies navilieres que es neguen a permetre que els marins baixin a terra.
“Tots hem de recordar que cal respectar la dignitat innata dels marins com a éssers humans. A qualsevol lloc on siguin en el món, han de ser tractats sense discriminació. La pandèmia no ha de ser excusa per prohibir a la tripulació baixar a terra”