Quants armaris hi ha a les llars que estan plens de roba de vestir pràcticament nova o poc usada, a vegades conseqüència dels mals hàbits de la compra compulsiva. Aquestes peces de vestir, sovint oblidades, poden ser aprofitades per altres persones amb escassetat de recursos i a la vegada donar l’oportunitat a d’altres de vulnerables de formar-se per a la inserció en el món laboral. Amb aquesta finalitat, Càritas Diocesana de Tarragona compta amb la primera botiga Moda re-, en un dels carrers cèntrics de la capital tarragonina.

Forma part de la cadena d’establiments que la confederació Càritas espanyola té escampades per tot Espanya.

Moda re- opera jurídicament com a cooperativa, destinada a la promoció de l’economia social i solidària a través de la realització, el reciclatge i la venda de roba usada, amb l’objectiu principal de generar treball social i sostenible. A Tarragona és gestionada per l’empresa d’inserció Arada, de Càritas Diocesana. Vicenç Veses, responsable d’Arada, explica: “El projecte aposta per un espai de consum sostenible reutilitzant béns de segona mà i al mateix temps afavorint la inserció de persones en risc d’exclusió social al territori. Així, els ingressos de l’establiment es destinen a iniciatives de formació i inclusió laboral de col·lectius vulnerables atesos per Càritas.”

VICENÇ VESES

“El projecte aposta per un espai de consum sostenible reutilitzant béns de segona mà i al mateix temps afavorint la inserció de persones en risc d’exclusió social al territori”

La botiga Arada Moda-re té una imatge moderna i actual, que vol trencar amb els estereotips de segona mà. El seu projecte tèxtil es basa en una economia circular que respecta i cuida les persones i el medi ambient. Als penjadors i prestatgeries de la botiga es poden veure primeres marques de roba de vestir, que fàcilment poden costar més de 100 euros i que a Moda re- en la seva gran majoria no superen els 25 euros, després d’haver estat rigorosament classificades i acuradament tractades.

Maite Ruiz, encarregada de la botiga, fa una valoració molt positiva d’ençà que l’establiment va obrir el desembre de l’any passat, pel que fa a les donacions que constantment reben de comerços, empreses i de particulars tant de roba, femenina i masculina, com de complements: calçat, bosses, cinturons…

Per a Maite Ruiz, la bona acceptació que té Moda re- a Tarragona rau en el fet que “la gent cada vegada està més conscienciada que cal reciclar i que comprant aquí col·laboren en l’acció social”.

MAITE RUIZ

“La gent cada vegada està més conscienciada que cal reciclar i que comprant aquí col·laboren en l’acció social”

En l’actualitat hi ha una dependenta a jornada completa i una altra a mitja jornada, totes dues en període de formació. L’encarregada assenyala que «aquí els ensenyem a col·locar bé la roba, conèixer la qualitat de les peces i tractar amb el públic», eines de molta utilitat a l’hora d’accedir al mercat laboral.

“L’objectiu que ens hem marcat en un futur és arribar als cinc establiments en l’àmbit de l’arquebisbat de Tarragona”, assenyala Vicenç Veses.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!