La guerra va començar el 15 d’abril i s’ha estès a molts altres pobles i ciutats del Sudan. Amb prou feines se’n sap res “pel moviment restringit de persones”, explica un missioner salesià.

“A la majoria de les àrees, l’energia elèctrica ha estat tallada durant setmanes i les temperatures sempre se situen per sobre dels 40 graus. A més, l’aigua corrent ha esdevingut un luxe per a la majoria de les àrees de Khartum i el subministrament d’aliments també s’ha reduït dràsticament”, afegeix.

Els missioners salesians al Sudan tenen dues presències a la ciutat de Khartum: l’escola professional i la parròquia de Sant Josep, i una altra a la ciutat d’El-Obeid, a 500 quilòmetres de la capital.

“Les tres presències han tancat per la inseguretat i perillositat”, recorda el salesià. Els missioners salesians d’aquestes comunitats han marxat del país, excepte el director de l’escola professional, que es va traslladar a la residència de les salesianes a Al-Shajara, a set quilòmetres de Khartum.

Les Filles de Maria Auxiliadora que viuen a Al-Shajara hi són des del 1989. Són cinc germanes que dirigeixen una escola de primària per a infants pobres. També tenen un centre de promoció de la dona.

Són els únics representants de l’Església catòlica a la rodalia de la capital del Sudan. La residència de les germanes està envoltada de famílies pobres que viuen en cabanes a fetes de sacs i làmines de plàstic.

Per la inseguretat de la guerra, les salesianes han tancat l’escola de primària i el centre de promoció de la dona, però han iniciat una tasca d’ajuda a centenars de persones pobres

El missioner salesià ajuda les Filles de Maria Auxiliadora en l’atenció a la població més pobra.

Les germanes han obert les aules i la residència per als pobres i han convertit l’espai en una casa de pregària. També s’ha convertit en lloc de lleure per als menors durant el dia i en un lloc per dormir durant la nit.

Diàriament al voltant de 80 nens i nenes pobres de diferents edats, juntament amb les seves mares, viuen al recinte de les germanes. A la nit, aquesta xifra puja fins a més de 150 persones que dormen al centre.

Les germanes alimenten a qui es queda amb elles durant el dia i donen esmorzar diàriament a prop de 300 menors i persones que viuen al voltant de la residència. Algunes mares s’han ofert com a voluntàries per ajudar a cuinar i tenir cura dels nens.

Les missioneres salesianes reuneixen els menors en aules de classe durant el dia i aprenen anglès, matemàtiques, dibuix, teatre, cant, jocs de taula, religió…

Com que les bales perdudes fereixen diàriament moltes persones i la majoria dels hospitals no tenen medicaments ni metges, les germanes també ha començat l’apostolat amb els malalts i ferits.

Per a la població pobra d’Al-Shajara, la casa i el recinte de les germanes salesianes s’ha convertit en un oasi on troben aliment espiritual i material, i on es pot esperar algun tipus d’assistència mèdica.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!