Aquí teniu cinc propostes, molt senzilles, per si us serveixen per conèixer millor els salms i fer-ne pregària.
1. Llegir els 150 salms seguits
Com que solem llegir la Bíblia de forma excessivament fragmentada, us proposo que llegiu els 150 salms l’un rere l’altre. Prescindint de les notes a peu de plana. Amb llibertat. Com si llegíssiu poesia (de fet llegint els salms, llegiu poesia). Podeu fer-ho de forma individual, a casa i en silenci. Però podeu fer-ho també comunitàriament: llegint-los, cantant-los, escoltant-los. Deixeu-los ressonar dins vostre.
2. Llegir fragments del Nou Testament i els salms que hi ha al darrere
Els salms han estat el cantoral de Jesús. La seva lectura sapiencial (rumiada, experiencial) dels salms apareix en molts moments dels evangelis. Entre els primers cristians de tradició jueva, aquest era un material comú i conegut que no necessitava cap altra explicació i que, a la llum de la resurrecció de Jesús, prenia un significat més ric i explícit i accentuava el caràcter messiànic en alguns dels salms. Us proposo que busqueu un Nou Testament amb un bon aparell crític i rellegiu alguns textos emblemàtics posant atenció en els salms que hi ha al darrere i que les notes a peu de plana us indicaran. Propostes: rellegir la Passió i la mort de Jesús; les Benaurances; el Magníficat, el Càntic de Simeó o el de Zacaries… entre molts d’altres textos.
3. Les 150 portes d’entrada a la pregària
Hi ha salms que parlen directament de la pregària, i de la coherència entre la pregària i la vida. Llegir-los i meditar-los és sens dubte una bona manera d’aprendre a pregar. Tres propostes concretes: salms 15 (14), 32 (31) i 50 (49).
4. Seguir una temporada la Litúrgia de les Hores
Hi ha una certa tendència en els cristians a pensar que la Litúrgia de les Hores és un bon invent per a monjos i capellans, però de fet va néixer com una expressió diària de tota la comunitat cristiana i el Concili Vaticà II va recuperar-la com a pregària de tots. Objectiu? Lloar Déu al llarg del dia.
A la Litúrgia de les Hores llegim cíclicament gairebé tots els salms amb elements que ens ajuden a interpretar-los des de la perspectiva de Jesús i seguint l’any litúrgic. I els complementem amb altres textos: de l’Antic i del Nou Testament, i dels Pares de l’Església, entre d’altres. No cal pas que resem totes les Hores. Però fer Laudes o Vespres o Ofici de Lectura amb continuïtat és un molt bon exercici, que ens ajudarà a viure a fons la litúrgia.
5. Reescriure els salms
Els salms esdevenen un model, un patró que no tenim per què considerar acabat. Provar d’expressar la nostra pròpia pregària a l’estil dels salms és una última proposta.