“El procés sinodal no està fet per donar lloc a grans notícies. Les notícies les trobem en la vida quotidiana de cada membre del poble de Déu. És allà on es produeixen les transformacions. És normal que els mitjans hagin d’assenyalar les novetats, però estem caminant, a poc a poc, serenament, en pau i amb consol al cor.” Són les paraules del cardenal Jean-Claude Hollerich, relator general del Sínode, a mitjans de març quan el Vaticà va presentar dos documents nous per prosseguir el camí sinodal. Aquests documents es titulen: Com ser Església sinodal en missió? Cinc perspectives per aprofundir teològicament de cara a la Segona Sessió de la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes i Grups d’estudi sobre temes sorgits en la Primera Sessió de la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes per aprofundir en col·laboració amb els Dicasteris de la Cúria Romana. I el cert és que, tot i que el purpurat vulgui rebaixar l’expectació mediàtica, sí que suposen una novetat.
Aquest primer text ens recorda que “el procés sinodal ens ha fet cada cop més conscients de la nostra missió”; una cosa que va “prenent cos” “guiant el camí cap a la Segona Sessió d’octubre del 2024”. En aquesta propera sessió, segons aquest darrer document de la Secretaria del Sínode, “l’atenció se centrarà en el tema de la participació de tothom, en la varietat de vocacions, carismes i ministeris, en l’única missió d’anunciar Jesucrist al món”.
El segon text presentat al març desenvolupa una proposta del papa Francesc a la Secretaria del Sínode: constituir diferents grups d’estudi per tractar en profunditat “nombroses i importants qüestions teològiques, relacionades en diferent mesura amb la renovació sinodal de l’Església i no mancades de repercussions jurídiques i pastorals”.
Francesc ho va anunciar mitjançant un quirògraf el 16 de febrer, ho va disposar d’aquesta forma i ho va anunciar fa pocs dies mitjançant una missiva adreçada al secretari del Sínode, el cardenal Mario Grech. “Aquestes qüestions, per la seva naturalesa, exigeixen un estudi en profunditat. Com que no és possible fer aquest estudi en el temps de la Segona Sessió (2-27 d’octubre del 2024), disposo que s’assignin a grups d’estudi específics, per poder examinar-les adequadament. Aquest serà un dels fruits del procés sinodal iniciat el 9 d’octubre del 2021”, escriu el Pontífex.
Aquests temes són deu: alguns aspectes referents a les relacions entre les Esglésies orientals catòliques i l’Església llatina; l’escolta del crit dels pobres; la missió en l’entorn digital; la revisió de la Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis en perspectiva sinodal missionera; algunes qüestions teològiques i canòniques entorn formes ministerials específiques; la revisió, en una perspectiva sinodal i missionera, dels documents sobre les relacions entre bisbes, vida consagrada, agregacions eclesials; alguns aspectes de la figura i del ministeri del bisbe (com els criteris de selecció dels candidats a l’episcopat, la funció judicial del bisbe, la naturalesa i el desenvolupament de les visites ad limina apostolorum) en una perspectiva sinodal missionera; el rol dels representants pontificis en una perspectiva sinodal missionera; criteris teològics i metodologies sinodals per a un discerniment compartit sobre les qüestions doctrinals, pastorals i ètiques controvertides; i la recepció dels fruits del camí ecumènic en la praxi eclesial.
Per a l’estudi d’aquests afers, el Pontífex ha demanat que es creïn aquestes comissions que formarà la Secretaria del Sínode juntament amb els Dicasteris de la Cúria romana. Francesc vol que es cridi pastors i experts de tots els continents perquè treballin sobre el material ja existent i l’experiència de les Esglésies locals. Proposa que aquestes comissions treballin fins i tot més enllà de la conclusió de l’Assemblea sinodal d’octubre d’enguany. Per a octubre només sol·licita un primer informe d’activitats i indica que poden prolongar la tasca fins al juny del 2025, pel cap baix.
El 2 d’octubre del 2024 començarà la Segona Sessió de l’Assemblea General del Sínode dels Bisbes sobre la Sinodalitat. Els participants en l’assemblea comptaran llavors amb aquest primer informe dels grups d’estudi; els resultats d’una trobada de rectors que ha convocat el Papa al maig; i l’Instrumentum laboris emanat del procés de consulta que es descriu en el document Cap a octubre del 2024.
Es compliran 3 anys des que el papa Francesc donés el tret de sortida a aquesta consulta al poble de Déu un 9 d’octubre del 2021. Va començar amb la fase diocesana, seguida de la fase nacional, de la qual va sorgir un document, i a la qual va seguir la fase continental que es va acabar el març del 2023.
A partir dels set documents continentals, 22 experts d’arreu del món van elaborar l’Instrumentum laboris per a la primera Sessió de l’Assemblea titulada Per una Església sinodal: comunió, participació, missió.
Després de 25 dies de debats i posades en comú a l’aula Pau VI es van produir dos documents. D’una banda, una Carta al Poble de Déu i, de l’altra, el Document de Síntesi de 42 pàgines i 336 punts que, com el seu nom indica, sintetitza les qüestions sobre les quals van treballar els participants en l’Assemblea.
Per primer cop en la història del Sínode, els punts del document van ser votats per laics i consagrats, és a dir, també dones i religioses.