L’organista Louis-Noël Bestion de Camboulas protagonitza aquest dissabte 26 d’octubre, a les 20.45, el segon concert del X Festival Internacional d’Orgue de Poblet, amb un concert dedicat a la música de Johann Sebastian Bach i el seu immens entorn familiar. L’intèrpret destaca que, en l’època del compositor, “la música era un afer familiar; els músics joves eren formats per la seva família propera o amics, i aquest és el cas de J. S. Bach, que, en quedar orfe encara jove, va ser acollit i format pel seu germà gran Johann Christoph”.
Partint d’aquesta premissa, Bestion de Camboulas proposa un recorregut per les influències que mestres com Böhm i Buxtehude exerceixen sobre la nissaga, aportant llum sobre els trets que comparteixen, però també sobre les diferències creatives que neixen entre ells. L’organista afirma que, “tot i conservar la influència del seu pare, els fills Bach van aportar noves influències i un nou estil galant típic de finals del segle XVIII”.
Bestion de Camboulas ha estudiat orgue, clavicèmbal, música de cambra i direcció d’orquestra als Conservatoris de Lió i París. És guanyador de diversos concursos internacionals. L’any 2013 va obtenir el primer premi al prestigiós concurs Xavier Darasse, de Tolosa de Llenguadoc, i així es va convertir en “ECHO Organist of the Year”.
Les entrades per a aquest concert i els de la resta del cicle, així com els abonaments amb descompte, es poden obtenir a la web del monestir de Poblet: https://www.poblet.cat/
L’orgue Metzler de Poblet està especialment pensat per interpretar-hi la música que es va crear durant el Barroc a Alemanya i a França, però les seves possibilitats van molt més enllà. Es tracta d’un versàtil instrument interregional, concebut com una síntesi equilibrada dels més importants elements dels orgues barrocs europeus, el qual, a més, pot acollir repertoris del Romanticisme i fins i tot contemporanis.
El seu so, per tant, és únic i especial a la península Ibèrica, com també ho és l’entorn en què es troba: un monestir cistercenc del segle XII, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1991 i que està plenament actiu gràcies a la comunitat monàstica que hi habita. L’assistència als concerts del Festival Internacional d’Orgue es pot completar amb una atractiva oferta cultural, fent la visita al conjunt monumental i també aprofitant l’oferta gastronòmica i l’allotjament que s’ofereix en el recinte.