Actualment el món experimenta la proliferació de noves guerres, mentre persisteixen conflictes bèl·lics enquistats, terrorismes i tota mena de violències. És més, sembla créixer de nou el risc catastròfic de l’ús de les armes nuclears.

En aquest context, és fàcil caure en la desesperança i creure que la guerra forma part inevitable de la condició humana. I d’aquesta actitud sorgeixen els discursos que porten a reforçar la cursa d’armaments i preparar-se per a la guerra contra aquells considerats una amenaça. Però ¿no serà precisament aquesta mirada sense esperança la que bloqueja la pau i ens enfonsa en els conflictes i en la desconfiança?

Ara bé, com va afirmar el papa Francesc en el seu Missatge per la Jornada Mundial de la Pau de 2020, un dels camins i actituds fonamentals per a construir la pau és precisament l’esperança. L’esperança “és la virtut que ens posa en camí, ens dona ales per avançar, fins i tot quan els obstacles semblen insuperables”, perquè la “pau no s’aconsegueix si no se l’espera”. Cal “creure en la possibilitat de la pau”, cal “creure que l’altre té la mateixa necessitat de pau que nosaltres”.

No es tracta d’apel·lar a un mer voluntarisme, sinó d’adonar-se que és justament l’esperança la que obre portes a la pau, en desfer les actituds de tancament i de desconfiança en els altres, que justament provoquen i enquisten els conflictes. Perquè la pau només pot sorgir de la solidaritat i la cooperació entre els pobles, des de la consciència de la mútua interdependència i de la necessària corresponsabilitat per afrontar el futur.

Només de l’esperança pot sorgir un compromís permanent, un treball constant i pacient en favor de la justícia i la veritat, únic capaç de superar les dificultats.

Com diu Francesc, el fonament d’aquesta esperança ha de ser la consciència “d’una veritable fraternitat, basada sobre el nostre origen comú en Déu i exercida en el diàleg i la confiança recíproca”. D’aquí sorgeix un compromís irreductible en favor de la pau, que porta al diàleg, al respecte, a la cooperació, al perdó i a la reconciliació.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!