“Les fórmules i els elements essencials dels sagraments no es poden modificar, si no el sagrament no existeix.” Així de contundent s’ha mostrat el Dicasteri per la Doctrina de la Fe, que aquest dissabte 3 de febrer ha publicat la nota Gestis verbisque, un document que reivindica la importància d’utilitzar les paraules i les formes adequades durant els sagraments.
Com es pot llegir a la nota, presentada pel cardenal Víctor Manuel Fernández, prefecte del Dicasteri, amb les paraules i els gestos, “Déu revela i realitza el seu designi de salvació per cada home i dona”. És per aquest motiu, que, com ha dit el cardenal, l’Església ha de preservar la Paraula de Déu recollida a les Sagrades Escriptures, per la Tradició, i també als Sagraments, “mitjançant els quals es recondueix contínuament al misteri de la Pasqua de Crist”. D’aquesta manera, el Vaticà prohibeix als sacerdots modificar les paraules en tots els sagraments, tot i que com ha recordat el mateix cardenal, hi ha “altres àmbits de l’acció pastoral de l’Església on hi pot haver un ampli espai per la creativitat”.
La nota Gestis verbisque, aprovada pel papa Francesc, suposa també que tots aquells sagraments que s’hagin fet amb modificacions greus en la fórmula, ja sigui en les paraules o en els gestos, quedin anul·lats i s’hagin de repetir. Com diu la nota, cada paraula és important i en canviar-ne el sentit del que diu, a la pràctica el sagrament és invàlid. Tot i que la Santa Seu no ha donat les xifres, tot fa pensar que el nombre de sagraments que s’hauran de repetir pot ser molt elevat, ja que des del 2022 molts bisbes han advertit de la modificació de la fórmula per part d’alguns sacerdots.