“La sintonia ha estat molt bona”, reconeixien fons de l’arquebisbat de Tarragona en referir-se a la primera trobada oficial entre l’arquebisbe Joan Planellas, president de la Conferència Episcopal Tarraconense, i el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa. Ha estat el matí del 15 de gener a l’arquebisbat de Tarragona i també hi ha participat Ramon Espadaler, conseller de Justícia.
En la trobada, que ha tingut lloc en un ambient molt distès, han parlat de diverses qüestions d’interès comú que tenen a veure amb la conservació del patrimoni religiós i l’assistència religiosa en el món sanitari i de les presons. Sobre la primera qüestió, l’arquebisbe Planellas ha transmès a Illa les dificultats de l’Església per sufragar les obres de restauració de moltes esglésies i patrimoni en general. Un patrimoni que, si bé és privat, té una finalitat pública i, per tant, caldria trobar la manera d’articular l’ajuda pública. En aquest sentit, l’any 2024, les subvencions per arreglar el patrimoni cultural arquitectònic a l’Església només van representar un 8% del total.
Pel que fa a l’àmbit de la salut, s’ha informat al president de la Generalitat de la necessitat que hi hagi una millor coordinació i una major agilitat en el diàleg per millorar la prestació d’assistència religiosa als hospitals de l’ICS, del SISCAT i d’altres empreses sanitàries. Arran de la pandèmia s’ha dificultat l’accés dels capellans i voluntaris que visiten els malalts als hospitals i les residències. Pel que fa a l’àmbit penitenciari, també s’han abordat les dificultats d’assistència i d’accés per part dels voluntaris i dels capellans de presó.
A nivell d’Ensenyament, segons fonts de l’arquebisbat de Tarragona, “el president Illa ha mostrat interès en la proposta d’assignatura alternativa per als alumnes dels centres públics que no trien religió, per tal de millorar al formació religiosa i cultural en general”. Es calcula que el 70% dels alumnes que acaben l’escolarització obligatòria són analfabets en l’àmbit cultural-religiós.
A nivell cultural s’ha abordat el Projecte Acròpolis, l’objectiu del qual és crear un itinerari cultural iturístic a l’acròpolis de Tarragona, el qual permetrà recórrer 2.000 anys d’història a través de diversos espais patrimonials: la catedral, l’edifici historicista del Seminari i la Casa dels Concilis.
Durant la reunió, que s’ha iniciat amb una pregària a la capella de l’arquebisbat, l’arquebisbe Joan ha demanat la col·laboració d’Illa per tal que els documents vaticans i d’Església en general puguin estar en català a la xarxa. “D’aquesta manera, els alumnes que estudien Ciències Eclesiàstiques podrien referenciar els textos en la nostra llengua”, segons han explicat des de l’arquebisbat de Tarragona.