Síria viu una catàstrofe humanitària de primer ordre

Jordi Verdaguer, advocat i president de Barcelona amb Síria, Mohamed Said, president d’Amics de Palestina a Barcelona, i Xavier Puigdollers, president de l’Associació d’Amics i Devots de Sant Ramon de Penyafort i advocat, han coincidit aquest dimarts, des del programa El Mirador de l’actualitat, a l’hora de qualificar de “molt complicada” la situació a Síria, 7 anys després de l’inici de la guerra i amb el patiment d’almenys 200.000 persones a Guta Oriental. Verdaguer ha comentat que precisament aquest dimecres viatja a Beirut perquè la seva entitat “col·labora amb un camp de refugiats al Líban, on n’hi ha cada cop més i ja no donen més de si, cosa que ha convertit el problema en una catàstrofe humanitària de primer ordre”. En aquesta línia, ha afegit que “estem massa acostumats a la duresa del conflicte, per la seva llarga durada”. El president de Barcelona amb Síria ha reconegut que “ara no hi ha res a fer” i que “a Síria hi haurà uns guanyadors i uns perdedors, amb la pèrdua de vides humanes que comporta”.

Puigdollers, per la seva banda, ha destacat que “la de Síria és una guerra provocada per altres, amb diversos estats que intervenen amb acords i desacords, tot mentre la població del país és la que pateix més”. Mohamed Said ha lamentat que “la situació es complica cada dia més, sense un pla concret”. A diferència de Verdaguer, el dirigent palestí ha comentat que “no es pot acceptar que sigui vencedor un règim com el de Bashar Al Assad, tan sanguinari amb el seu poble, com ja ho havia estat el seu pare”, Hafez Al Assad. També ha assegurat que, “per a una possible solució, és imprescindible que el govern sirià plegui i doni pas a un altre executiu”.

Després de 4 setmanes de bombardejos del règim de Bashar Al-Assad a l’enclavament de Goutha Oriental, amb la mort almenys de 1.100 civils i, entre ells, uns 200 menors, els horrors del conflicte persisteixen.
La sortida de milers de civils amb el corredor obert dins el setge, és reflex de la complexitat, mentre els grups islamistes insurrectes queden dividits enmig de l’ofec militar de Damasc. Els tres participants en el col·loqui han dit que el paper de Rússia, com a gran país aliat del règim sirià després de 7 anys de guerra, no facilita gens una sortida dialogada i pacífica.


Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimarts 20 de març.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!