L’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha fet balanç del curs 2014-2015 aquest dilluns en una entrevista al programa El mirador de l’actualitat, de Ràdio Estel. Certament han estat uns mesos intensos marcats, entre altres grans qüestions, per la nova encíclica del Papa Francesc, Laudato Si, per la celebració d’un sínode extraordinari sobre la família a l’octubre passat i la preparació d’un altre ordinari, per a l’octubre vinent, sobre la mateixa temàtica, i també per la culminació de la primera experiència de Congrés Internacional sobre la Pastoral de les Grans Ciutats, amb un grup de cardenals, arquebisbes i bisbes de tot el món reunits al novembre a Barcelona. Precisament en relació amb aquesta important activitat, l’arquebisbe de Barcelona i l’editorial Claret presentaven ara fa una setmana, en un acte a l’Ateneu Barcelonès, el llibre La pastoral de les grans ciutats. L’obra, editada pel mateix cardenal Lluís Martínez Sistach, reflexiona sobre la manera d’afrontar, a partir d’ara, l’evangelització a les grans concentracions urbanes.
El cardenal Martínez Sistach ha començat recordant la figura de Sor Genoveva Masip, una dona que “va practicar la caritat amb els més pobres sense fer soroll, però amb molta eficàcia”. En aquesta línia, ha definit la religiosa, filla de la Caritat, de “gran exemple de vida cristiana”. Recordem que aquesta dona, vinculada al carisma de Santa Lluïsa de Marillac, ens deixava dijous passat a la nit als 91 anys i després d’una llarga vida dedicada als més pobres, en els quals sempre hi veia el rostre de Crist. Després, sobre el ressò i la pervivència del Congrés Internacional sobre Pastoral de les Grans Ciutats, l’arquebisbe de Barcelona ha defensat la necessitat “d’un canvi de mentalitat pastoral, perquè no es poden aplicar els criteris rurals al món de les grans concentracions urbanes”. En aquest mateix sentit, ha afegit que “ara, en el moment actual, hi ha molta mobilitat i horaris flexibles, cosa que ens obliga a pensar, per exemple, a obrir més les portes, com fan els comerços”. Finalment, el cardenal ha assegurat que “s’ha de continuar amb el treball a les grans ciutats i humanitzar-les”.
La família, amb tota la seva dimensió espiritual, eclesial i social, també ha estat present en l’entrevista, entesa com una institució bàsica sobre la qual l’Església està treballant amb intensitat en aquests moments. L’arquebisbe de Barcelona participava, a l’octubre passat, en l’Assemblea General Extraordinària del Sínode de Bisbes, dedicada als reptes i els problemes de la família avui. Ara es prepara un segon sínode, per a l’octubre vinent i en aquest cas ordinari, però també sobre la família. Martínez Sistach ha destacat que “el més important no son els divorciats, sinó en general els problemes com ara com es casen les persones, si ho fan estimant-se i s i tenen raons per fer-ho”. Sobre l’accés dels divorciats a la comunió eucarística i als sagraments, el cardenal-arquebisbe ha assegurat que “cal anar trobant camins de misericòrdia i fidelitat, al matrimoni, però també ser misericordiosos amb aquells matrimonis que no han reeixit en aquest amor”. D’altra banda, sobre l’encíclica Laudato Si, ha subratllat la sensibilització que el Papa Francesc transmet “perquè tots estimem i cuidem una terra i una creació que hem de deixar-la en bones condicions per al futur, des d’una antropologia i una visió ecològica integral”.
El cardenal Martínez Sistach s’ha referit, en un altre moment, a l’acció de Càritas en aquest curs, sobretot a Catalunya, amb un notable increment de persones ateses, en un percentatge especialment elevat a l’arxidiòcesi de Barcelona. “Hem de buscar la justícia perquè no sigui tan necessària la caritat. La pobresa persisteix, s’ha fet mes crònica, més intensiva i extensiva, més autòctona, i no són pobres només el qui vénen de fora, sinó cada cop més els de casa”, ha explicat. En aquesta línia, ha conclòs que “s’han de canviar les estructures que mantenen aquestes desigualtats” i que “una economia que només pensi en el guany i no en el bé de les persones,que no tingui principis ètics, no funciona”.
Sobre la pastoral vocacional i la promoció de nous candidats al sacerdoci, Sistach ha destacat que “totes les vocacions son necessàries, però la sacerdotal és molt important, com ja diem d’alguna manera en el Parenostre, quan demanem el nostre pa de cada dia, que no és només el material sinó també el de l’Eucaristia”. A més, l’arquebisbe de Barcelona ha tingut un record per als cristians perseguits. “És molt important superar això amb un canvi de cor i de cap, amb la intervenció de l’ONU, que hi té un paper molt important davant l’horror que s’està generant”. En aquest sentit, ha defensat el diàleg interreligiós, ja que “la religió, si és autentica, no portarà mai a la violència”. Finalment, ha fet una crida a “demanar entre tots que sigui respectada la llibertat religiosa a tot arreu, i que no sigui treta la vida pel fet de tenir una religió diferent”.
Finalment, sobre les relacions amb les autoritats i les institucions civils, el cardenal Martínez Sistach ha dit que “l’actitud de l’Església ha de ser sempre d’independència però també de col•laboració amb l’administració, perquè tots estem al servei de les persones”. Això sí, ha afegit que ha de ser “una col•laboració crítica i constructiva, precisament perquè tots busquem el bé comú”. L’arquebisbe de Barcelona ha afirmat que va felicitar la nova alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, però que encara està pendent una primera trobada amb ella. “Té molta feina, com jo, però aviat posarem fil a l’agulla per tenir una trobada”, ha assegurat.