El Servei Jesuïta a Migrants (SJM) ha presentat l’informe Cuidar amb drets, viure amb dignitat. Es tracta d’una publicació feta per l’equip de treball de l’àrea de Dona de la xarxa SJM amb el suport del Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació.
L’informe recull perspectives de treballadores de la llar i cures d’origen migrat, famílies ocupadores i professionals tècniques sobre les cures i el treball de la llar. Des del reconeixement a aquesta tasca i la seva aportació social, s’analitzen dificultats i es proposen alternatives perquè els drets a cuidar i ser cuidades siguin realment garantits en la societat.
La investigadora i autora principal de l’informe és Susete Mourato, la qual destaca que “el sistema actual de cures a persones en situació de dependència no en garanteix la universalitat, sinó que reprodueix desigualtats de gènere i afavoreix l’explotació laboral de les persones que treballen en aquest àmbit”.
SUSETE MOURATO, investigadora
“Cuidar i ser cuidades és un dret inherent a tot ésser humà, però continua sent un privilegi d’unes poques persones”
Segons l’informe, el 58% de les dones entrevistades no han obtingut contracte laboral ni seguretat social; el 35% no ha tingut ni vacances pagades ni descansos; el 40% de les treballadores en règim extern fan més de 40 hores setmanals, mentre que gairebé una de cada quatre enquestades admet que no té cap oportunitat formativa.
El 15% de les dones entrevistades han estat víctimes d’assetjament sexual en l’entorn laboral. En alguns casos, persisteixen actituds classistes, racistes i colonialistes que perpetuen relacions asimètriques.
L’informe destaca que a Espanya hi ha una desigualtat estructural en les cures, perquè són les dones les que assumeixen majoritàriament aquesta responsabilitat, cosa que eternitza la desigualtat de gènere i la precarietat. A més, hi ha un model de polítiques públiques de cures deficient.
D’altra banda, la complexitat en tràmits de regularització administrativa, unida a la manca d’informació sobre la contractació per totes dues parts, genera una inseguretat jurídica, anima la informalitat laboral i l’economia submergida i invisibilitza aquesta tasca.
Tots aquests factors generen sobreexplotació i tenen un alt impacte en la salut mental i física de les treballadores
Per revertir aquestes situacions, cal un canvi estructural que garanteixi l’accés a drets sociolaborals i el reconeixement del treball en cures com a essencial i digne. Per això, l’informe proposa una sèrie de recomanacions.
L’estudi subratlla la necessitat urgent de transformar el sistema de cures a Espanya, prioritzant la dignitat i els drets de les treballadores de la llar i les cures. En aquest sentit, cal la col·laboració de les administracions públiques, les entitats del tercer sector i tota la societat.